ERM mängib näitusel maailmakuulsa semiootiku Juri Lotmani tingliku korteriga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Professor Peeter Toropi ees näitusel ERMis on teler, milles tema õpetaja ja kolleeg Juri Lotman peab loengut.
Professor Peeter Toropi ees näitusel ERMis on teler, milles tema õpetaja ja kolleeg Juri Lotman peab loengut. Foto: Margus Ansu

Veebruari viimasel päeval möödub Tartus tegutsenud maailmakuulsa semiootiku, kirjandus- ja kultuuriteadlase Juri Lotmani sünnist 100 aastat. Suurjuubelit tähistatakse Eestis ja välismaal väljaannete avaldamise, konverentside ja muude ettevõtmistega. Üks neist on ERMis näitus «Rännak Lotmani semiosfääris», mille koostamise idee aluseks on tema kauaaegne korter Tartus Veski (varem Burdenko) tänaval.

Näituse loojad on soovinud väljapanekuga portreteerida Lotmanit kui andekat teadlast, säravat õppejõudu, avatud suhtlemisega intellektuaali ja hoolivat vanaisa. Silma paistab ka tema omapärane vaimukus ja mängulisus.

«Tuginedes professori kaasaegsete, kolleegide ja lastelaste mälestustele, töötasime Jaak Kilmiga välja tingliku ruumi kontseptsiooni tinglike koduste objektidega, mis aitavad heita pilgu akadeemikule kui inimesele,» selgitas näituse kuraator Katrin Sipelgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles