Eesti muusika kuulsuste koja õhtul selgub, kuidas Fix tuli ninast verd välja lööma

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Fix esines 29. mail 1979 telesaates «Reklaamiklubi» koosseisus Evald Raidma (vasakult), Juhan Sütt, Priit Pihlap, Viktor Vassiljev ja Vello Toomemets.
Fix esines 29. mail 1979 telesaates «Reklaamiklubi» koosseisus Evald Raidma (vasakult), Juhan Sütt, Priit Pihlap, Viktor Vassiljev ja Vello Toomemets. Foto: Väino Landi fotokogu

3. veebruaril lööb ansambel Fix lahti Eesti muusika kuulsuste koja kohtumisõhtute sarja, mis seni ei ole Tartusse ulatunud. Kuulsuste koja tegevjuht Risto Lehiste meenutas õhtut tutvustades bändi ninamehe Väino Landi sõnu aastast 1968 Sindi kultuurimajas. «Ma tulen sügisel Tartu ülikooli õppima! Siis toon teile kultuurimajja niisuguse bändi, mis lööb ninast vere välja!» oli Land lubanud.

Risto Lehiste Vanemuise kontserdimaja juures.
Risto Lehiste Vanemuise kontserdimaja juures. Foto: Kristjan Teedema

Risto Lehiste sõnul on see tsitaat päris prohvetlik. «Sügisel 1968 Tartus kokku tulnud ja Fixiks ristitud ansambli agenda oli midagi hoopis enamat kui lääne bändide kaverdamine. Oma lood, perfektne vokaal, väga teravad tekstid – bänd, mis lõi festivalidel, lauluvõistlustel ja konkurssidel laineid üle Eesti ja ka piiri taga,» lisas ta.

Mõnikord vaieldakse, mis on Eesti kõige vanem tegutsev ansambel. «Kui otseselt nime järgi võtta, siis Laine, mis asutati 1960. Aga kui võtta selle järgi, et keegi ka originaalkoosseisust jätkuvalt rivis oleks, siis on 1968. aastal alustanud Fix ülekaalukalt võitja,» märkis Lehiste. «Fenomenaalse ansambli ridades on aastate jooksul kaasa löönud üle 40 muusiku ja ansambliliikme.»

Sügisel 1968 algasid kultuurimajas proovid, kus Väino Landi kõrval käisid samuti värsked tudengid Mart Helme ja Mait Eelrand ning aasta varem ülikooli õppima asunud Mart Kuurme. Nn esimene Fix, kuhu kuulus ka Riho Lilje, tuli üheskoos taas publiku ette suvel 2018 ansambli 50. aastapäeva tähistaval kontserdil Tartu laululaval.

Fixi esimene koosseis andis viimase kontserdi 50 aastat tagasi, 12. veebruaril 1972.
Fixi esimene koosseis andis viimase kontserdi 50 aastat tagasi, 12. veebruaril 1972. Foto: Erakogu

Rohkem kui poole sajandi jooksul toimunust tuleb juttu 3. veebruaril kell 19 laululava teise korruse saalis Eesti muusika kuulsuste koja kohtumisõhtul. Publiku ette astuvad Väino Land, Viktor Vassiljev, Priit Pihlap ja Evald Raidma. Võib ette tulla muusikalisi üllatusi. Õhtut juhib Sten Teppan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles