Noore looduskaitsja auhinna pälvis Tartu ülikooli samblikeuurija

Tartu Postimees
Copy
Polina Degtjarenko sai noore looduskaitsja auhinna kätte teisipäeval looduskaitse ja märgalade konverentsil.
Polina Degtjarenko sai noore looduskaitsja auhinna kätte teisipäeval looduskaitse ja märgalade konverentsil. Foto: Mariliis Haljasorg

Eestimaa looduse fondi (ELF) välja antava noore looduskaitsja 2021. aasta auhinna pälvis Tartu ülikooli samblikuteadlane Polina Degtjarenko.

Laureaat on panustanud aastaid aktiivselt Eesti samblike uurimisse ning löönud kaasa mitmesugustes teaduse ja looduse populariseerimisega seotud algatustes. Möödunud aastal oli ta harrastusteaduse algatuse «Tähelepanu! Valmis olla! Samblik» üks eestkõnelejaid.

Noore looduskaitsja auhind anti kätte teisipäeval ja kolmapäeval peetaval looduskaitse ja märgalade konverentsil, millel saavad huvilised osaleda kaamerasilma vahendusel aadressil elfond.ee/konverents-2022.

Auhinna andis laureaadile kätte ELFi nõukogu liige ja kirjanik Jan Kaus. Ta tõdes, et on igati tore, et noore looduskaitsja auhind läheb just inimesele, kes on keskendunud ääretult vanade organismide uurimisele ja kaitsmisele. «Siin teostub järjepidevus selle sõna kõige sügavamas mõttes,» märkis Kaus.

Kandidaadi esitas Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi lihhenoloogia kaasprofessor Tiina Randlane, kes tõstis esile Degtjarenko mitmekülgsust ja pühendumust. «Ta on erialalt küll lihhenoloog ehk samblikuteadlane, kuid ta on pidevalt tegelenud lisaks ka botaanikaalase rakendusliku tööga, näiteks projektis «Vähetuntud elurikkus», või samblateaduse populariseerimisega Eesti samblasõprade ühingus,» rääkis Randlane.

Polina Degtjarenko
Polina Degtjarenko Foto: Erakogu

Degtjarenko lõpetas 2016. aastal Tartu ülikoolis doktoriõppe botaanika ja ökoloogia erialal, hiljem läbis ta Šveitsis järeldoktorantuuri ja praegu tegutseb teadurina Tartu ja Daugavpilsi ülikoolis. Ta on koos mitme teise teadlasega  avaldanud kümneid teadusartikleid, tegeleb Eesti samblike punase nimestiku hindamisega ning on rahvusvahelise teadusajakirja Folia Cryptogamica Estonica peatoimetaja.

Degtjarenko on loodusfestivali kaaskorraldaja ja loodusvaatluste moderaator ning osaleb ka Eesti looduseuurijate seltsi töös. Ta on loonud ja haldab nii samblikele kui ka sammaldele pühendatud sotsiaalmeedia gruppe, ühtlasi on korraldanud rahvusvahelisi üritusi samblikuhuvilistele.

Noore looduskaitsja auhinda antakse välja 2005. aastast, et toetada elujõulise ja aatelise looduskaitse püsimist Eestis. Laureaadi valib ELFi kokkukutsutav žürii, kuhu tänavu kuulusid Peep Männil, Pille Tomson, Ott Luuk, Siim Kuresoo ning Kaja ja Aleksei Lotman.

Auhinnaga kaasneb 1000-eurone stipendium ning ehtekunstnik Kertu Tubergi loodud rinnamärk. Auhinnafondi on välja pannud NaTourEst, Eesti loodusturismi ühing ja ELF.

Varasematel aastatel on auhinna pälvinud Ott Luuk, Madis Leivits, Lennart Lennuk, Virve Sõber, Annely Esko, Riho Kinks, Aveliina Helm, Renno Nellis, Indrek Tammekänd, Ulvar Käärt, Murel Truu, Tarvo Valker, Marek Sammul, Peep Mardiste ning Asko Lõhmus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles