Lavastus vallandab alateadvusest carmenlikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsulavastuses «Carrrmen!» on nimiosas Marta Marcelli (esireas keskel).
Tantsulavastuses «Carrrmen!» on nimiosas Marta Marcelli (esireas keskel). Foto: Alan Proosa

Vanemuise balletitrupi tantsijal ja koreograafil Ruslan Stepanovil saab homme esietendusküpseks tantsulavastus «Carrrmen!», milles ta toob vaatajate ette teistsuguse Carmeni, kui seni on harjutud nägema.

Prantsuse kirjanik Prosper Mérimée pani mustlasneiu loo kirja aastal 1845. «Mérimée Carmen on üsna primitiivne inimene, tema armastus on primitiivne ja tema vabadus samuti,» ütles Stepanov. «Mina olen huvitatud Carmenist kui isiksusest, milline ta võis olla.»

Lavastaja-koreograafi eesmärk ei ole näidata laval seda tuntud lugu, sihiks on püüd luua atmosfääri. «Tegelikult pole vaja kõike ette ära seletada, selles lavastuses on palju alateadvuslikku,» lisas Stepanov. «Igaüks, kes seda vaatab, leiab sealt loodetavasti oma loo – meie püüame selleks inspiratsiooni anda.»

«Carrrmen!» valmis improvisatsioonides koos muusikaga ja ilma muusikata. «Lavastuse liikumine on väga impulsiivne, andsime kehale nii palju vabadust kui võimalik,» ütles ta. «Meie tantsuline keel on väga orgaaniline ja samas väga keeruline.»

Lavastusele on muusika kirjutanud helilooja Ardo Ran Varres. Muu hulgas on ta kasutanud baskide pilli txala-parta’t.

Valgus- ja lavakujunduse autor on Patrik Bogårdh Rootsist, kostüümid on loonud Mare Tommingas. «Carrr-menis!» mängib akordionist Jaak Lutsoja ning tantsivad Marta Marcelli, Anthony Maloney, Colin Thomas Maggs, Koki Tachibana ja Vanemuise balletitrupp.

Esietendus on Vanemuise suures majas laupäeval kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles