Folklorist Ottilie Kõiva 90-aastaseks saamist tähistab regilauluväljaande esitlus

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Ottilie Kõiva osalusel on valminud «Vana Kannel XIV. Peetri regilaulud».
Ottilie Kõiva osalusel on valminud «Vana Kannel XIV. Peetri regilaulud». Foto: Tiiu Rinaldo

Täna kell 15 algab Eesti kirjandusmuuseumis akadeemilise rahvaluule seltsi pidulik koosolek «Ma teen laulust laiad väljad», millega tähistatakse folklorist Ottilie Kõiva peatset 90. sünnipäeva. Ta asus samas majas tööle pärast Tartu ülikooli lõpetamist 1954 ja läks muuseumist 55-aastaselt pensionile.

Muuseumi teatel peab kõigepealt ettekande Peetri kihelkonna küladest ja inimestest Ülle Tarkiainen. Järgmisena kõneleb Ründo Mülts sama kihelkonna mõisatest rahvapärimuses. Kell 16.30 on kavas Janika Orase, Ottilie Kõiva ja Kanni Labi koostatud ja toimetatud 997-leheküljelise teadusliku suurväljaande «Vana Kannel XIV. Peetri regilaulud» esitlus. Ja kui seejärel on sama kihelkonna lauludega esinenud Arhailised Mehed ja Rakuke, on järg õnnitluste käes.

Kirjandusmuuseumi väljaandel ilmunud Peetri kihelkonna regilaulude köites on vanimad kirjapanekud Friedrich Reinhold Kreutzwaldilt, kes kogus 1828. aastal üliõpilasena 28 regilaulu Viisu külast. Seniseil andmeil viimased Peetrist pärit regivärsid on helisalvestatud 1990. Regilaulutekste on köites 1633, eri laulutüüpe 645 ja rikkalik viisikogu.

Sissejuhatavad peatükid annavad ülevaate Peetri kihelkonna ajaloost, murdekeelest, laulude kogumisest, regilaulude teemadest ja tüübistikust, olulisemate laulikute repertuaarist ja regiviisidest. Väljaande lõpus on registrid, murde- ja vähetuntud sõnade sõnastik ning laulude sisukokkuvõtted inglise keeles.

Üritusel saab osaleda nii kohapeal (registreerimine lõppes paar päeva tagasi) kui ka veebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles