Lauri Läänemets: Exceli-põhine juhtimine lämmatab süstemaatiliselt maapiirkondi

Lauri Läänemets
, riigikogu liige, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Helen Purge

Haridus- ja teadusministeeriumi plaan koolivõrgu korrastamise sildi all gümnaasiumiklassid maapiirkondades sulgeda on vale ja süvendab ääremaastumist.

Olen nõus ministeeriumiga selles, et kõiki gümnaasiume maapiirkondades enam pidada ei saa. Ministeerium on aga ära unustanud regionaalarengu perspektiivi ja tegemata jätnud koolide sulgemise mõjuanalüüsi. Enne koolide sulgemist peaks ministeerium proovima leida koolidele uusi funktsioone, mis toetaksid piirkondlikku arengut. Näiteks täiskasvanuhariduse toomine inimestele lähemale üldhariduskoolide võrgustiku kaudu.

Riigigümnaasiume plaaniti ainult maakonnakeskustesse ja teised gümnaasiume pidavad omavalitsused jäeti kõrvale. Maakonnakeskustesse tekkisid riigigümnaasiumid ja loodeti, et volikogud sulgevad alles jäänud gümnaasiumid ise. See lootus pole aga täitunud ja riigigümnaasiumid pole kõikjal käivitunud nii, nagu planeeriti. Mõistlik oleks koolivõrku kavandada koostöös omavalitsustega, mitte ainult rahastusmudeliga sundides ja ühekordse toetusrahaga meelitades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles