Wikimedia Eesti kuulutas Tartu kunstimuuseumi Vikipeedia sõbraks 2021

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Vikipeedia sõbra auhinna võttis vastu Tartu kunstimuuseumi direktor Joanna Hoffmann.
Vikipeedia sõbra auhinna võttis vastu Tartu kunstimuuseumi direktor Joanna Hoffmann. Foto: Ivo Kruusamägi / Wikimedia Commons

Vikipeedia sai alguse jaanuari keskpaigas 21 aastat tagasi. Seda tähistades teatas MTÜ Wikimedia Eesti, et Vikipeedia sõber 2021 on Tartu kunstimuuseum.

Wikimedia Eesti ja Tartu kunstimuuseumi koostöö algas küll juba 2017. aastal, kui vikiprojektidesse jõudsid pildid Tartu kunstimuuseumi näituselt «Muutuv Tartu neljas vaates», aga sealt alates on ühine tegevus järjest enam hoogu kogunud. Vikipeedia vahendusel on kõigile vabalt kättesaadavaks muudetud sadu reprosid, tehtud koostööd virtuaalsete kunstinäituste ja kirjeldustõlgete loomisel ning korraldatud ühisüritusi, teatas Vikipeedia administraator Ivo Kruusamägi.

Tartu kunstimuuseumi direktor Joanna Hoffmann märkis, et muuseumi ülesanne on teha võimalikult palju teavet inimestele tasuta kättesaadavaks, mis tõstab ühtlasi nende teadlikkust muuseumist, kasvatab selle külastatavust, soodustab koostööd ja muudab lihtsamaks teaduslikud uuringud. «Teadmised ei tohiks olla privileeg või luksus,» lisas ta.

Wikimedia Eesti mäluasutuste projektijuht Kerdo Kristjan Tamm juhib tähelepanu Tartu kunstimuuseumi eeskuju näitavale tegevusele Eesti muuseumide hulgas ning loodab koostöö jätkumisele. «Kõikide inimesteni võiks jõuda ilma piiranguteta digitaalsel kujul veelgi enam eesti kunsti ja meie kunstnike loomingut,» lisas Tamm.

Möödunud aastal sai esimest korda läbi viidud Vikipeedia kunstikuu programm, kunsti asuti jõuliselt esile tõstma Vikitsitaatide projektiga ning kasvas nüüdiskunsti toomine Vikipeediasse.

Varem on Vikipeedia sõbraks nimetatud Mart Noorma (2017), Ulvar Käärt (2018), Tartu Hansa Rotary klubi (2019) ja Edina Csüllög (2020).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles