Pildid ⟩ Raadile ehitatakse kõrvuti kool, lasteaed ja eakate kodu (1)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Raadi endisele sõjalennuväljale, Eesti Rahva Muuseumi B-parkla lähistele Ermi teele ehitatakse kõrvuti lasteaed, kool ja eakate kodu. Raadile kerkib Tartu erakooli (TERA) uus koolimaja ja lasteaed ning hoolekandeasutust hakkab pidama Südamekodu.

Tartu vallaarhitekt Egle Nõmmoja selgitas, et krundid Ermi 9,11 ja 13 planeeriti ühiskondlike hoonete kasutuse otstarvetega juba 2011. aastal. «Kümne aastaga on lähipiirkonnas realiseeritud ja realiseerimisel mitmete korterelamukruntide ehitusõigused ning piirkonda on elama asunud juba märkimisväärne hulk elanikke, seega on paras hetk asuda realiseerima ka ühiskondlike hoonete ehitusõigusi, mille kaudu tagatakse piirkonna elanikele kodulähedane kooli- ja lasteaiateenus koos kõige juurdekuuluvaga,» sõnas Nõmmoja.

Raadi TERA valmib järgmisel aastal. Raadile ehitatakse nii TERA lasteaed, eelkool, kool ja ka huvikool koos spordisaaliga.

Lasteaia, kooli ja eakate kodu eskiisi koostanud arhitekt Ülo Peil selgitas, et Ermi tänav on kujunemas Tartu linna ja valla väga tähtsaks ühenduslüliks.

«Arhitektuurne kontseptsioon arvestab Raadi lennuvälja miljöö, projekteeritava Ermi tänava lineaarpargi lahendust ja selle kandi perspektiivsete arendustega,» selgitas Peil. Nii koolis kui ka eakate kodus on ruumi ligi 4000 ruutmeetrit. «Kinnistute sügavuses asuvad plahvatusvallid säilitatakse ja kaasatakse mitmekesisesse pargimaastikku, kogu alast saab Tartu valla inimestele meeldiv, loodushoidlik ja nüüdisaegne keskkond,» selgitas  arhitekt Ülo Peil.

Raadile eakate kodu rajava OÜ Südamekodud juhatuse liige Meelis Mälberg sõnas, et Südamekodude visioon on olla parim kodulähedase sotsiaalteenuse pakkuja Eestis. «Raadi Südamekodu kavandades oleme arvesse võtnud oma senist kogemust ja parimaid praktikaid. Koostöös arhitekti ja projekteerijate meeskonnaga oleme valmis saanud väärikasse keskkonda sobituva hoone projekti. Loodame juba lähiajal ehitama hakata ja 2023. aasta teises pooles esimesi elanike tervitada,» sõnas Mälberg.

Tartu vallavanem Jarno Laur tõdes, et areng Raadi vanal lennuväljal on elamispindade ehitamise kõrval jõudnud ühiskondlike hoonete, äripindade ja teiste vajalike teenusteni. «Vald panustab senisest enam ka avaliku ruumi kvaliteeti – Majoraadi pargi ja terviseradade arendamise kõrval projekteerime Ermi tänava ümberkujundamist elamustänavaks ja lineaarpargiks. Usun, et kõik see muudab vana lennuvälja Tartu linnapiirkonna kõige atraktiivsemaks arengukeskuseks,» rääkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles