Konstantin Päts ähvardas teha tartlaste meeleolud terveks

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Eesti Kultuurfilmi ringvaates nr 68 on jäädvustatud president Konstantin Pätsi külaskäik Tartusse 3. septembril 1939. Muu hulgas käis ta ülikooli peahoones, mille ees teda tervitas rektor Hugo Kaho.
Eesti Kultuurfilmi ringvaates nr 68 on jäädvustatud president Konstantin Pätsi külaskäik Tartusse 3. septembril 1939. Muu hulgas käis ta ülikooli peahoones, mille ees teda tervitas rektor Hugo Kaho. Foto: Kuvatõmmis/Rahvusarhiivi Filmiarhiiv

Talvel 1936 käis ettevalmistus rahvahääletuseks. See andis valida, kas Eesti jätkab ilma seadusliku opositsiooni, parteide ja riigikoguta või tuleb pöörduda tagasi parlamentaarsema riigikorralduse poole. Riigivanem Konstantin Päts võttis seda kui usaldushääletust. Tema ettepanekute poolt oli 76 protsenti hääletanuist ning tema vastased saavutasid võidu vaid Tartus ja Võrumaa kahes väikevallas.

Niimoodi on kirjas Tarmo Vahteri värske raamatu «Võitlus tuleviku pärast» kolmandas peatükis ««Kuradi Pätsi kamp ei võimaldanud vapsidel teha vastu kihutustööd»». Järgmisel peatükil, nagu selles teoses suuremalt jaolt teistelgi, on pealkiri samuti jutumärkides: ««Tuleb leida abinõusid, et Tartu meeleolud terveneksid»».

Raadiokõne ja margid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles