Kätlin Konstabel: Kõik on kohutav! Aga miks nii väidame?

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Kätlin Konstabel
Kätlin Konstabel Foto: Sille Annuk

Kui vaimse tervise probleemid on ühes või teises elanikkonna rühmas sagenenud, tuleb sellest rääkida konkreetselt ja mitte emotsionaalselt hämades. Vaimse tervise teemadega manipuleerimine, inimeste hirmutamisest rääkimata, ei ole lihtsalt eetiline.

Vaimne tervis ja heaolu on tähtis. Enamikku vaimse tervisega seotud muresid saab lahendada, paljusid annab vältida, väljaravimatutega saab õppida vahvat ja täisväärtuslikku elu elama. Vaimne tervis mõjutab enam-vähem kõike inimese elus, mida mõjutada saab – igas elusfääris hakkama saamist, suhteid, füüsilist tervist ka. Seega võiks ju olla meeldiv, et vaimsest tervisest on just alates koroonapandeemia algusest avalikus ruumis ja poliitikute kõnedes palju juttu, eelmainitud fraasid ongi kõigile vaat et pähe kulunud ja tüütuks muutunud. Jääb mulje, et teemat peetakse oluliseks: on märgatud ja prioriteedikski nimetatud.

Aga kui sealt edasi vaadata, võib paraku tekkida hirm, et ega ole vaimse tervise valdkond muutunud lihtsalt poliitikute kuvandiloome osaks – hoolivusele viitavate signaalide teelesaatmine kulub igal poliitikul marjaks ära –, automaatselt ette vuristatava teksti osaks pressikonverentsidel või ka lausa manipuleerimise ja hirmutamise vahendiks. Kui peaksime otsustama seda ja teist, siis kannatab rahva vaimne tervis, ja kuna me julmurid ei ole, siis ei otsusta sedamoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles