Pidulik lipuheiskamine Tartus asendati lipu tervitamisega

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartlased kogunesid seni riigilippu tervitama kell 10.
Tartlased kogunesid seni riigilippu tervitama kell 10. Foto: Ove Maidla/Postimees

Kui algselt teatati, et tänavu langetatakse 23. veebruaril Tartu tähetornis lehviv sinimustvalge, et see siis 24. veebruaril päikesetõusu ajal pidulikult heisata, siis nüüd on aastapäeva korraldajad otsustanud lippu mitte langetada ning päikesetõusul lippu heiskamise asemel hoopis tervitatakse.

24. veebruari aastapäeva ürituste seas on seni olnud pidulik lipuheiskamistraditsioon. Tänavu pani pidupäeva sündmusi koordineeriv välisministeerium ette, et sel korral peab eelmisel õhtul lipu tähetornist alla võtma ka Tartus, kirjutas Õhtuleht 7. veebruaril.

Seni Tartus 24. veebruaril tähetorni juures toimuvat tseremooniat korraldanud Tiigi Seltsimaja direktor Riho Leppoja nentis leheloos, et kõigile tartlastele traditsioonide muutmine meeltmööda ei olnud. Välisministeerium olevat Leppoja sõnul põhjendanud lipuheiskamise vajalikkust sellega, et see aitab rõhutada päevale kohast erilist pidulikkust. Nii pidigi muidu ööpäev läbi tähetornis lehviva lipu 23. veebruaril ilma erilise pidulikkuseta langetatama, et siis järgmisel hommikul pidulikult heisata.

Lipu langetamisest loobutakse

Tiigi seltsimaja Riho Leppoja sõnul helistati talle täna hommikul Tartu linnavalitsusest ning teatati, et lipu langetamist ei tule ning 24. veebruari päikesetõusul riigilippu tervitatakse. Miks selline otsus tehti, ta öelda ei osanud ja soovitas pöörduda Tartu linnavalitsuse poole.

«Varahommikune liputseremoonia, mille algusest teeb otseülekande Eesti Televisioon ning kus teiste seas osaleb ka Vabariigi President, ei tähenda aga, et eelmisel õhtul langetatakse tähetornis lipp,» teatas Tartu linnapea Urmas Kruuse. Ta lisas, et Tartu linn ja Tartu Ülikool arutasid seda Eesti Vabariigi 94. aastapäeva ürituste korraldajatega. «Meie ühine arvamus on: lipp tähetornis lehvib nii nagu tavaliselt ning oma riigi sünnipäeva päikesetõusul kell 7.24 koguneme erilises pidulikkuses Eesti lippu tervitama,» ütles Kruuse.

Ergma jääb Tallinna

Tartus toimuvast nüüdseks juba lipuheiskamistseremooniaks saanud sündmusest võtavad osa peaminister Andrus Ansip ja president Toomas Hendrik Ilves.

«Vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril toimuv riigilipu pidulik heiskamine Toompeal Pika Hermanni torni on kaunis traditsioon, millest alati võtab osa riigikogu esimees, kes peab päevakohase kõne,» ütles riigikogu esimees Ene Ergma. Ka kinnitas Ergma, et ka tänavu tervitab ta Toompeale tulevaid üliõpilasseltse ja -korporatsioone.

«Ettepaneku otseülekande tegemiseks Tartus toimuvast riigilipuheiskamise tseremooniast oleme saanud korraldajatelt ja sellest oleme lähtunud ka oma ülekande planeerimisel,» rääkis ERRi poliitikatoimetuse juht Andres Kuusk. Nii teebki rahvusringhääling otseülekande kahest tseremooniast. Kell 7.23 kannab ETV üle lipu heiskamise tseremoonia Tartu tähetornis alates kell 7.23,» rääkis ETV poliitikatoimetuse juht Andres Kuusk. Kell 7.33 lülitub ETV otsepildis Tallinna tseremooniale.

Välisministeeriumi teatel on sellel ajal Tartus viibivad kõrged riigitegelased ja diplomaatilise korpuse esindajad oodatud Tartu tähetorni juures toimuvale üritusele. Tallinnas toimuvale lipuheiskamisele on kutsutud Tallinnas viibivad riigitegelased ja diplomaatilise korpuse esindajad.

Seni aastaid Tartu tähetorni juures kell 10 toimuvat liputervitamise tseremooniat korraldanud Tiigi seltsimaja direktor Riho Leppoja sõnul on tavaliselt sellel üritusel osalenud ligi tuhat inimest. Kuigi tänavu on ilmselt oodata rohkem inimesi, peaks ruumi kõigile huvilistele tähetorni juures jaguma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles