Tartu kavatseb külmutada lasteaia kohatasu 2025. aastani (1)

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Ploomikese lasteaia lapsed.
Ploomikese lasteaia lapsed. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus saatis volikokku eelnõu, mille kohaselt peaks jääma lasteaedades kohatasu alates järgmise aasta algusest 81 eurot kuus.

«Leppisime koalitsioonipartneritega koalitsioonilepingut sõlmides kokku, et aastatel 2022–2025 ei tõuse lasteaia kohatasu ja säilivad soodustused alates pere teisest lapsest,» kommenteeris linnapea Urmas Klaas.

Eelnõus, millega soovitakse muuta Tartu linna koolieelsete munitsipaallasteasutuste rahastamisel vanemate kaetava osa suurust, kehtestatakse kohatasu suuruseks alates 2023. aasta algusest 81 eurot lapse kohta kuus. Nii jääb alates järgmisest aastast kohatasu praegusega samale tasemele.

Linna munitsipaallasteaedades ja -hoidudes on praegu kohatasu suurus 14 protsenti eelneval kalendriaastal kehtinud kuutasu alammäärast, mis ongi 81 eurot. Sama suur kohatasu on püsinud viimased kaks aastat.

«Üldise elukalliduse tõusu taustal on meil Tartu lastevanematele selge sõnum: vähemalt alushariduses kulud ei kasva,» lisas abilinnapea Lemmit Kaplinski. «Samuti säilitame soodustused teise ja enama lapse kohatasule.»

Eralasteaedade ja -hoidude toetused on Tartus seotud munitsipaallasteaedade eelarve mahu ja kohatasu suurusega. Kui kohatasu väheneb, siis suurendab linn eralasteasutuste baastoetust. Lisatoetuse saamiseks ei või eralasteaed lapsevanematelt küsida rohkem õppemaksu, kui on munitsipaallasteaedade kohatasu.

Kavandatav muudatus vähendab linnaeelarve tulusid. Võrreldes olukorraga, kus kohatasu olnuks endiselt seotud palga alammääraga, jääb linnal saamata ligi pool miljonit eurot. Selle vahe kavatsevad linnajuhid katta muudest linna eelarve laekumistest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles