Järgmisel nädalal saab Tartu tähetornis iga päev taevast vaadelda ja pildistada

Tartu Postimees
Copy
Tartu tähetorn korraldab taolist konkurssi teist korda.
Tartu tähetorn korraldab taolist konkurssi teist korda. Foto: Kristjan Teedema

Järgmise nädala esmaspäevast pühapäevani kell 19–21 toimuvad Tartu tähetornis vaatlusõhtud, kus on võimalik teleskoobi abil taevast pildistada. Pilte oodatakse seejärel ka astrofotokonkursile.

Vaatlusõhtud toimuvad tähetorni õuel selge ilmaga ja ürituse toimumist kinnitab tähetorn oma Facebooki lehel hiljemalt kell 17.

Vaatlusnädalal saab teleskoopidega ka tähistaevast pildistada. «Teatud peegelkaameraid on võimalik otse teleskoobi külge kinnitada, kuid ka nutitelefon on täiesti piisav varustus. Kõiki tehtud fotosid ootame kindlasti ka tähetorni astrofotokonkursile,» rääkis konkursi projektijuht Kärt Soieva.

«Astrofotograafia võib tunduda hirmutav, sest paljud pildid kosmosest kujutavad imekauneid galaktikaid, udukogusid ja muid süvakosmose objekte. Samas on süvakosmos meie konkursil ainult üks kategooria kuuest. Väga ilusaid pilte, sealjuures ka tavalise nutitelefoniga ning ilma teleskoobita, saab teha Kuust, tähistaevast ja atmosfäärinähtustest. Eriti oodatud on sellised pildid, millel on korraga näha kosmilisi objekte või ägedaid atmosfäärinähtusi, aga ka kirikutorne, maju või linnakuma,» lisas Soieva.

Tartu tähetorni astrofotokonkursile saab töid saata 15. veebruarini. Fotosid saab esitada kuues kategoorias: kuu, süvataevas, päikesesüsteem, tähistaevas, atmosfäärinähtused ja linna astrofotograafia.

Parimad tööd jõuavad näitusele, mis avatakse Tartu tähetornis märtsis ning mis jääb avatuks terveks aastaks. Iga kategooria kolmele parimale on Photopoint, Teleskoobid.ee ning Tartu ülikooli muuseum välja pannud auhinnad.

Konkursil osalejaid hinnatakse kolmes vanuserühmas: kuni 12-aastased, 13–18-aastased ning 19-aastased ja vanemad.

Pildid peavad olema tehtud 2021. või 2022. aasta jooksul. Võistlustöid saab esitada ja täpsema konkursiteabega tutvuda Tartu tähetorni kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles