Linn esitas riigi kultuuri ja spordi elutööpreemia kandidaatideks Alo Ritsingu ja Mart Siliksaare

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Koorijuht, pedagoog, helilooja, legendaarne laulupidude dirigent Alo Ritsing.
Koorijuht, pedagoog, helilooja, legendaarne laulupidude dirigent Alo Ritsing. Foto: Sille Annuk

Tartu linn esitas Eesti Vabariigi kultuuri elutööpreemia kandidaadiks koorijuhi ja muusikapedagoogi Alo Ritsingu ning spordi elutööpreemia kandidaadiks kauaaegse sulgpallitreeneri Mart Siliksaare. Kultuuri aastapreemia kandidaadiks esitati kirjandusteadlane ja luuletaja Sirel Heinloo ning spordi aastapreemia kandidaadiks vehkleja Julia Beljajeva.

Alo Ritsing alustas koorijuhina tegevust 1963. aastal. Koorijuht, pedagoog, helilooja, laulupidude dirigent Alo Ritsing on olnud Tartu koorimuusikaelu aktiivne eestvedaja. Tema teened on koorilaulu traditsiooni ning meestelaulu pikaajaline arendamine, Lõuna-Eesti meestelaulu päevade traditsiooni algatamine ning muusikaõpetajate ettevalmistamine Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis.

Alo Ritsingu loomingusse kuulub umbes 400 koorilaulu, neist mitu on olnud laulupidude kavas. Paljude tiitlite ja aunimetustega pärjatud koorijuht ja helilooja on alates 2004. aastast Tartu linna aukodanik.

Triitoni sulgpalliklubi juht Mart Siliksaar.
Triitoni sulgpalliklubi juht Mart Siliksaar. Foto: Kristjan Teedema

Sulgpallitreeneril Mart Siliksaarel on treeneristaaži 54 aastat. Treeneri ja eduka sulgpalliklubi Triitoni eestvedajana on Siliksaar olnud entusiastlik valdkonna arendaja, kel on suur panus kogu Tartu linna spordivaldkonna kujundamisel. Siliksaar on ka kogu Eesti sulgpalli edendaja ja koondise vanemtreener.

Tema juhendamisel harjutab siiani suurem osa Eesti sulgpalli paremikust. Mart Siliksaare õpilased on aastate jooksul võitnud Eesti meistrivõistlustelt üle 150 kuldmedali.

Kultuuri aastapreemia kandidaadiks esitatud Sirel Heinloo on kirjanik, luuletaja, kirjandusteadlane-õppejõud ja Eesti Lavaluule MTÜ looja ning eesti luulekultuuri arendaja. Ta oli eelmisel aastal rahvusvahelise koostööna sündinud luulefilmi «Tundekasvatus» režissöör.

Vehkleja Julia Beljajeva saavutas 2021. aasta Tokyo olümpiamängudel epeevehklemise Eesti naiskonna koosseisus kuldmedali ning individuaalselt 7. koha. Julia Beljajeva on andekas ja tõeliselt pühendunud sportlane, kes lisaks sportlaskarjäärile aitab koduklubis juhendada ka vehklemishuvilisi noori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles