Energiatoetusi küsida juba saab, raha aga kätte veel mitte (2)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Tartu linn avab kaubamajas energiakulude hüvitamise taotluste vastuvõtupunkti, eile olid linnaametnikud Inge Kool (vasakul) ja Merle Liivakd ning abilinnapea Mihkel Lees olukorda üle vaatamas.
Tartu linn avab kaubamajas energiakulude hüvitamise taotluste vastuvõtupunkti, eile olid linnaametnikud Inge Kool (vasakul) ja Merle Liivakd ning abilinnapea Mihkel Lees olukorda üle vaatamas. Foto: Margus Ansu

Tartu linn julgustab juba nüüd, kohe esimesel võimalusel esitama riikliku energiatoetuse taotlust kõigil, kelle arvutipädevus võimaldab seda teha elektroonilisi kanaleid pidi, kuid taotluste menetlemiseks mõeldud infosüsteem pole riigil veel valminud ja pole teada, millal esimesi ülekandeid tegema saab hakata.

«Avalduse võiks anda esimesel võimalusel, kuid väljamaksete tegemise aeg pole selge,» nentis Tartu sotsiaaltöö teenistuse juhataja Inge Kool.

Sentide küsimus

Jutt on Tartu puhul eeskätt elektri ja gaasi hinna tõusu mõju leevendamisest, aga Märja piirkonna inimestel ka keskküttest, sest kohalik soojatootja tõstis hinda: oli 94,42 ja nüüd on 119,53 eurot megavatt-tunni kohta.

Taotluste vastuvõtt on Tartus elektrooniliselt juba alanud: saab sisestada andmed ja laadida üles tarvilised dokumendid. Tartu abilinnapea Mihkel Lees ütles, et arvestades taotlejate väga suurt hulka, Tartus tõenäoliselt ligi 20 000, on elektrooniline taotluse esitamine arvutit kasutada oskajale kõige kiirem ja mugavam võimalus.

Kel seda võimalust pole, saab alates tulevast teisipäevast taotlusi esitada paberil. Seda nii kaubamajas teisel korrusel selleks puhuks loodud ajutises teenindussaalis ja ka kõigis Tartu sotsiaal- ja tervishoiuosakonna piirkonnakeskustes.

Lees soovitas enne nendesse teeninduspaikadesse kohale minemist siiski selgeks teha, kas kõik vajalik on ühes ja kas leibkond kvalifitseerub toetuse saajana.

Jutt on Tartu puhul eeskätt elektri ja gaasi hinna tõusu mõju leevendamisest, aga Märja piirkonna inimestel ka keskküttest.

Energiatoetusi saab nimelt esitada rahvastikuregistrijärgses omavalitsuses, aga tarbimiskoht võib olla ka mõnes muus omavalitsuses olev elukoht, mille inimene on nimetanud oma põhielukohaks. Ning oluline on inimese või leibkonna netosissetulek. Üksiku inimese puhul on piir 1126 eurot. Abi saab otsida kas Tartu linna kodulehelt või infotelefonilt 1789.

Väljamakseid ei saa alustada, kuni riik pole toimima saanud lisarakendust sotsiaalteenuste ja toetuste andmeregistris ehk lühendina STARis. «Avaldusi võtame vastu, aga sinna STARi hakkame andmeid sisestame, kui keskvalitsus on selle valmis saanud. Lubati uue aasta alguseks, loodetavasti mingil hetkel siiski jõuab,» ütles Lees.

Inge Kool lisas, et väljamakseid saaks teha ka ilma STARita, kuid tehniliste nüansside tõttu võib valemites tekkida sentide vahe ja see tekitaks asjatut segadust.

Taotluse läbivaatamiseks on 35 tööpäeva, misjärel on seitse päeva aega raha üle kanda. Selline on valitsuse ette antud reeglistik. Linnavalitsus julgustab taotlusi esitama esimesel võimalusel – töö on väga mahukas ja võib tekkida ummik hoolimata neist tähtaegadest.

Mitu avaldust korraga

Linn on loonud taotluste menetlemiseks juurde kümme töökohta, millest kaheksa olid eilseks täidetud ja viimased töövestlused pidamisel. Tööjõukulu on neile teenistuskohtadele kokku veidike üle 14 000 euro kuus, mis tähendab, et need menetlejad, näiteks üksikema ühe lapsega, kvalifitseeruksid ise toetust saama. «Mis ongi «huvitav» – valitsus teeb sotsiaalabi taotlejateks pooled Eesti inimesed,» nentis Lees.

Neile kümnele lisaks menetlevad energiatoetusi veel 14 sotsiaaltööspetsialisti oma senise põhitöö kõrvalt. Kas sellest piisab, ei ole selge.

«Kuivõrd taotlejaid võib olla üle 20 000 ja see on konkurentsitult kõige suurem ükshaaval toetuste menetlemine, mida oleme pidanud tegema, siis palume varuda kannatus ja mõistmist, me tegutseme nii kiiresti, kui saame. Töö on tõesti mahukas,» rääkis Lees.

Tuleb arvestada, et kõik nüüdsed taotlejad võivad avalduse uuesti esitada veebruaris, siis märtsis, siis aprillis... Linna soovitus on, et kel majanduslik olukord võimaldab, koguda mitme kuu avaldused kokku ja selle aasta esimeste kuude eest esitleda toetuse taotlus mais.

Lees ütles, et omavalitsusele kompenseerib riik taotluse menetluse pealt 7,44 eurot, mis peaks katma ruumirendi, töövahendite ja palgakulu. «Kas katab, veel ei tea. Kindlasti linn arvestab kõik kulud kokku ja esitab riigile taotluse kõik kulud katta,» lausus ta.

Kuidas taotleda energiatoetust

  • Energiatoetust saab taotleda üksnes enda rahvastikuregistrijärgsest elukohast, kuid tarbimiskoht võib asuda ka mõnes teises omavalitsuses.
  • Toetust saab taotleda alalise või peamise elukohaga seotud kulude hüvitamiseks (ainult ühe elukoha kulude alusel).
  • Esialgse info selle kohta, kas perel on võimalik toetust saada ja kui suur see võiks olla, annab rahandusministeeriumi väljatöötatud energiakulu hüvitamise kalkulaator.
Toetust saab küsida, kui sissetulek on
  • ühe täiskasvanud inimese kohta 1126 eurot,
  • iga järgmise vähemalt 14-aastase pereliikme kohta 563 eurot,
  • iga alla 14-aastase lapse kohta 338 eurot.
  • Näiteks: kahe täiskasvanu ja kahe lapsega pere (alla 14-aastased) – 2365 eurot.
  • Peredele hüvitatakse 80 protsenti arvetel toodud energia koguhinnast, mis ületab elektril 120 eurot MWh (12 senti kWh), gaasil 49 eurot MWh (4,9 senti kWh) ning kaugküttel alates 78 eurot MWh (7,8 senti kWh).
  • Toetust on võimalik taotleda tagasiulatuvalt viis kuud, st veebruaris 2022 saab taotleda toetust 2021. aasta septembri, oktoobri, novembri, detsembri ja/või jaanuari tarbimise alusel koostatud arvete kohta. Tartu linnavalitsus soovitab tingimustele vastavatel toetusetaotlejatel vaadata üle ja koguda kokku oma viie kuu energiaarved.
  • Toetuse maksmise kohta tehakse otsus 35 tööpäeva jooksul pärast kõigi dokumentide esitamisest. Toetus kantakse taotlejale üle seitsme tööpäeva jooksul pärast otsuse tegemist.
  • Tartu linnavalitsus on avanud elanike nõustamiseks infotelefoni 1789 ja meiliaadressi energiatoetus@tartu.ee.
  • Tartus saab juba praegu taotlust esitada elektrooniliselt Tartu linnaportaali kaudu või e-blanketil täidetuna meiliaadressil energiatoetus@tartu.ee.
  • 11. jaanuarist on Tartu linnavalitsusel kavas avada energiatoetuse taotluste vastuvõtt Tartu kaubamaja (Riia 1) teise korruse teenindussaalis, mis on avatud igal tööpäeval kell 10–18. Lisaks võetakse taotlusi vastu sotsiaal- ja tervishoiuosakonna piirkonnakeskustes (Anne 44, Puiestee 13a, Rahu 15, Vaksali 14) E 15–18, T 13–16, K 8–12, N ja R 9–12.
  • Rohkem infot energiakulude hüvitamise kohta leiab linna kodulehelt www.tartu.ee/energiatoetus.
Allikas: Tartu linnavalitsus
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles