TARTU TULEMINE Miks suleti esimene eestikeelne ajaleht

Copy
Tartu ülikooli raamatukogu kunstikogus asub Karl August Senffi kavandi järgi arvatavasti Samuel Benjamin Schult­zi valmistatud trükiklotsiga tehtud pilt aastast 1806. See on ühtlasi Tarto maa rahwa Näddali-Lehe päisillustratsioon.
Tartu ülikooli raamatukogu kunstikogus asub Karl August Senffi kavandi järgi arvatavasti Samuel Benjamin Schult­zi valmistatud trükiklotsiga tehtud pilt aastast 1806. See on ühtlasi Tarto maa rahwa Näddali-Lehe päisillustratsioon. Foto: Repro

Rohkem kui kaks sajandit, täpsemalt 215 aastat tagasi sulgesid tollase Vene impeeriumi võimud meie esimese omakeelse ajalehe – Tarto maa rahwa Näddali-Lehe. Sulgemisloos sõlmuvad ajastule omaselt nii globaalsed kui ka lokaalsed tegurid alates Vene impeeriumi osalusest Napoleoni sõdades, sellega kaasnenud sisepoliitilise olukorra pingestumisest ning lõpetades kohalike mõisnike pealekaebamisega.

1. märtsil 1806 (artikli kuupäevad on vana kalendri järgi) ilmunud Tarto maa rahwa Näddali-Lehe esimeses numbris on trükitud lehe ühe väljaandja pastor Gustav Adolph Oldekopi sulest Aleksander I-le pühendatud luuletus. Selles leiduvad ka järgmised ajastut iseloomustavad luuleread: «Kui rahho põlwen nida ka / Kui sõddaminne käen...»

Sõdadesse kaasatud impeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles