Tarmu Kurm: muheda suve võimalikkusest Tartus

, tartlane
Copy
Tarmu Kurm
Tarmu Kurm Foto: Erakogu

Mitte liiga tõsiselt, aga ka mitte päris naljatlemisi pakun, et linnavalitsusse võiks võtta tööle suve- ja jõeküsimustega tegeleva abilinnapea, kelle peamine tööülesanne on muuta Tartu tegelikult ka Emajõe Ateenaks või Taaralinna Veneetsiaks.

Kuigi jaanuarikuus suvest rääkida tundub kui mitte kohatu, siis vähemalt ennatlik, on pisukeseks toetavaks ettekäändeks esivanemate tarkus, mis puudutab rauaga seotud tööd: regi ikka suvel ja vanker talvel. Kui nüüd see vanker jutuks võtta, siis peangi hakatuseks üles tunnistama, et mu lemmikaastaaeg on suvi. Ja kuna need read ilmuvad Tartu Postimehes, siis on see iseäranis sobiv koht teiseks ülestunnistuseks: mu lemmiklinn on Tartu.

Kui nüüd need kaks asja kokku panna, siis tekib tunnetuslik ebakõla, mille kohta teadlased armastavad öelda koguni kognitiivne dissonants. Nii kaua kui ma mäletan – ja passi silmates peab tunnistama, et see mäletamissuutlikkus on nüüdseks juba märkimisväärse pikkusega –, on kirutud, et Tartu on suviti välja surnud. Letargiasse langenud linn tundub sama tühi ja siinne meeleolu sama rõõmutu kui vana-aastaõhtu teleprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles