Keskerakond venitas Tartu volikogu istungi maratoniks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavolikogu istung.
Tartu linnavolikogu istung. Foto: Sille Annuk

Täna kell 15 alanud Tartu linnavolikogu istung jõudis kell 17.21 neljanda päevakorrapunktini, milleks on Tartu linna arengukava aastateks 2013 - 2020. Sama päevakorrapunkti arutas volikogu veel ka kell 23.45. Kokku oli istungil kavas läbi arutada 28 küsimusest koosnev päevakord.

Postimehe reporter Jüri Saar teatas Tartu linnavolikogu istungilt, et seekordne koosviibimine on kujunemas väga pikaks, sest Keskerakond kasutab venitamistaktikat. Keskpartei on esitanud hulga arupärimisi, tervelt 12. Peale selle andis üle eelnõu, millega soovitakse ülikooli peahoone tagant Toomele viiva professorite allee nimetamist Armeenia õpetlase Abovjani järgi.

Linna põhimääruse arutelul nõudis erakond kõigi varem esitatud ja läbi arutatud parandusettepanekute ükshaaval läbi hääletamist, mis on küll korrektne, aga ei ole volikogu tavaline praktika.

«See on ebatavaline, aga midagi pole teha, kui selg on vastu seina surutud,» ütles volikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Olev Raju. «Arengukava hääletamisel volikogu komisjonis rikuti jõhkralt elementaarseid reegleid ja ei lastud sisuliselt hääletada. Selle võltsimisega pressiti see saali toomise otsus läbi, siis hääletamegi need muudatused volikogu saalis läbi.»

Jutt on arengu- ja planeerimiskomisjoni koosolekust, kus väidetavalt tõlgendati meelevaldselt elektrooniliselt antud hääli.

Tegelik venitamise põhjus on aga koalitsiooni kavandatav koolireform, mille vajalikkuses ei ole volinikud ühel meelel. Kava näeb ette mitmete Tartu koolide ümberkujundamist. Täpsemalt kavandatava reformikava kohta saab lugeda siit.

Volikogu arengu ja planeerimiskomisjoni esimees Veljo Ipits selgitas, et Raju viidatud komisjoni istungil ei olnud kohal kolm komisjoni liiget, kes aga olid andnud elektrooniliselt oma seisukohad ja need võeti häälte lugemisel arvesse. Ipits lausus, et Keskerakond on tõstatanud küsimusi, kuidas lugeda hääli komisjoni koosolekul tekkinud parandustele. «Tõlgendamise küsimus,» nentis ta.

Kella 7 paiku oli volikogu jõudnud neljanda päevakorrapunktini, milleks on Tartu linna arengukava aastateks 2013 - 2020. Ka sellele eelnõule tehtud parandusettepanekuid asus volikogu ükshaaval läbi arutama.

Ainuüksi peatükile teadmuslinn, mis käsitleb ka Tartu koolivõrgu reformi, on parandusettepanekuid 80. Arengukavale tervikuna on neid tehtud enam kui 200.

Keskerakond kordas ka istungil oma varasemat ettepanekut eraldada arengukavast koolikorraldust puudutav osa, tuues põhjuseks, et see ei ole piisavalt läbitöötatud.

Kella 19.11 paiku palus Keskerakond puhkuseks vaheaega pikkusega kolm ja pool minutit, kuna käsi pidi hääletusest valus olema.

Pärast pausi istung jätkus. Vahepeal käis Reformierakonna fraktsiooni esimees Toomas Kapp kusagil ära ja saabus istungisaali tagasi korvitäie kohukestega, mida ta lahkesti volinikele jagama asus.

Ilmselt kõige kirgi kütvaim päevakorrapunkt on nr 5, mis peaks otsustama Tartu koolivõrgu saatuse.

Kella 20 paiku tundis Reformierakonna fraktsiooni liige Verni Loodmaa muret, mida toob kaasa, kui koolivõrgukava täna ei kinnitata. Ta märkis, et parandusettepanekutega liigutakse edasi tempoga umbes 30 tunnis, aga neid on paarsada ja venitada saab ka koolivõrku ümberkorraldusi puudutava eelnõuga.

Haridusosakonna selgitusel on vaja 1. märtsiks avaldada koolidel vastuvõtutingimused. Seda jõuaks ka siis, kui volikogu teeks koolivõrgu reformi puudutavad otsused erakorralisel istungil 28. veebruaril.

Volikogu pressiesindaja Aune Rummi kinnitusel võib volikogu pärast seda, kui istung on kestnud juba kuus tundi, panna hääletusele, kas jätkata päevakorrapunktide arutamist või lõpetada istung ja lükata päevakorra arutamine edasi.

Tartu volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Toomas Kapp ütles, et partei soovib istungiga jätkata. «Meie paneme edasi, vaatame, kaugele jõuame,» ütles ta.

Kell 20.30 paiku pani volikogu esimees Mihhail Lotman hääletusele ettepaneku jätkata istungit päevakorra ammendumiseni. Ettepanekut toetas 20 volikogu liiget, 14 oli vastu. Istung jätkub.

Vastukäiguks teatas Raju, et hakkab iga parandusettepaneku hääletamise eel nõudma viit minutit vaheaega.

Pisut hiljem teatas Raju, et ta palub panna uuesti hääletusele lõpetada istung kell 9. Volikogu esimees keeldus seda ettepanekut hääletusele panemast.

Seepeale jätkas Keskerakond vaheaegade võtmist. Kella 21.10 paiku oli jõutud arengukava 76. parandusettepanekuni. Arvestades, et iga hääletuse järel nõuab Keskerakond viieminutilist vaheaega, jõutakse edasi tempoga 11 parandusettepanekut tunnis.

Kui Keskerakond taktikat ei muuda, jõutakse järgmise ehk viienda päevakorrapunkti arutamiseni eeldatavalt homme hommikul kell 9.

Kell 22.10 ütlesid Raju ja Kapp, et püüavad kompromissile jõuda. Koolireformi arutelu võib selle tulemusel lükkuda 22. veebruarile, enne seda soovib Keskerakond koolireformi riskianalüüsi ja tutvuda majandusarvutustega.

Raju ütles, et muret teeb ka Tartu Ülikoolilt Nooruse 9 koolimaja ostmine üldhariduskooli tarbeks. Maja pole tema sõnul ostmist väärt ja pealegi on selle keldris militaarlasketiir, mis ei käi kooliga kokku.

Kui kompromiss sünnib, arutatakse mõned kiireloomulised eelnõud täna veel läbi ja istung lõppeb.

Kell 22.15 võttis Keskerakond siiski järjekordse viieminutilise vaheaja.

Kell 22.27 palus Keskerakond kohaloleku kontrolli, mis tähendab, et kõik volinikud peavad paberile allkirja andes oma kohalolekut kinnitama. See võtab aega minuteid ja võimaldab veelgi istungit venitada. Tartu volikogus ei ole elektroonilist hääletussüsteemi.

Kell 22.35 kuulutas volikogu esimees Mihhail Lotman välja hügieenilis-gastronoomilise vaheaja. Kõigile pakutakse pizzat. Töö jätkub kell 22.55.

Pärast vaheaega jätkus parandusettepanekute ükshaaval hääletamine koos viieminutiliste vaheaegadega iga hääletuse järel. Kella 23.50 paiku tegi Reformierakonna fraktsiooni esimees Toomas Kapp ettepaneku tänaseks hääletamine lõpetada, mida toetas 27 saadikut.

Halenaljakaks kujunenud volikogu istungit saab otse vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles