Ärimehed ehitasid Pokale lauda

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Melmilk avas eile Mäksa vallas Pokal pidulikult oma uhiuue laudakompleksi, mille lüpsikoda läikis nagu pühademuna. Täna kolivad lehmad vanast laudast uude ja see lüpsiplatski saab oma tuleristsed kätte.
OÜ Melmilk avas eile Mäksa vallas Pokal pidulikult oma uhiuue laudakompleksi, mille lüpsikoda läikis nagu pühademuna. Täna kolivad lehmad vanast laudast uude ja see lüpsiplatski saab oma tuleristsed kätte. Foto: Sille Annuk

Põllumasinaid müüvad ettevõtjad ostsid Mäksa vallas Pokal lehmakarja ning ehitasid loomadele suure ja kalli lauda. Kas masinaäri ei lähe enam hästi või läheb äri  nii hästi, et raha pole mujale panna?

«Põllumasinatega läheb meil hästi,» muheles OÜ Melmilk Poka piimakarjafarmi üks omanik Aren Põder. «Karja ostsime aga sellepärast, et meil on siiras usk põllumajanduse edusse.»

Põllumasinaid müüva OÜ Agriland juhataja Aren Põder, sama firma finantsjuht Ronald Blumenau ja projektijuht Indrek Lindsaar ning Jõgevamaal teravilja ja loomi kasvatava Sa­da­la Agro ASi juht Ahti Kalde soetasid osaühingu kaks aastat tagasi. «Eelmised omanikud tahtsid farmi kinni panna, sest firmal polnud raha investeeringuteks,» rääkis Põder.

Rohkem piima

Investeeringuid oli aga vaja, sest Melmilki vanem laut valmis 1978. aastal, teine laut mõni aasta hiljem. Nii panustasidki ettevõtte uued omaniku Poka farmi ligi 2,3 miljonit eurot, mis vanas rahas teeb oma 36 miljonit krooni. Sellest rahast 490 291 eurot saadi PRIA kaudu loomakasvatuse investeeringutoetust. Kogu kulutuse tagasi teenimiseks läheb vähemalt kümme aastat.

Uue 480-kohalise vabapidamislauda ja selle kõrval oleva lüpsikoja ehitamine algas läinud suvel. Nüüd on asi sealmaal, et täna kolivad 280 lehma vanast laudast uude.

«Uus laut annab piima juurde,» kinnitas Melmilki nõustav OÜ Anu Ait arendusjuht Mikko Selg. «Vabapidamisel saavad loomad liikuda, sellises laudas on neil hulga paremad tingimused kui vanas. Vabapidamislaut võib lehma piimatoodangule kuni 1200 kilo juurde tuua.»

Poka lehm lüpsab praegu aastas keskmiselt 8200 kilo, Eesti keskmine piimatoodang lehma kohta on 7700 kilo.

Pidulaud ja kingitused

Uue piimakarjafarmi pidulikule avamisele olid tulnud Poka farmi praegused ja endised töötajad, uue lauda ehitamisega seotud inimesed ning kolleegid-põllumehed. Mel­mil­ki tänukirja said ka kõik maaomanikud, kes on andnud oma valdused ettevõttele kasutada. Maaomanikele läks tänukiri väga korda.

Muidugi ei puudunud avamispeolt kaetud laud. Pakuti suuri lihapirukaid, singi- ja vorstilõike, kringlit, rammusat kollast võid ning piima, morssi ja kohvi.

Peolisedki polnud uut lauta uudistama tulnud tühjade kätega: kingiks toodi õnnetoov lehm, lüpsik, pontsakas hoiupõrsas, mitut sorti märjukest ning ka triikraud, millega saab sõbrasuhteid siluda ja tormiga kindlalt maa peal püsida.

Järgmisena võtab Melmilk käsile Poka kahe vana lauda korrastamise, edaspidi hakkavad seal elama noorloomad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles