Pihlakas on aasta puu 2022

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Pihlakas sügisel.
Pihlakas sügisel. Foto: Margus Ansu

Ajakirja Eesti Loodus toimetus on valinud aasta puud 1996. aastast alates. Järgmise aasta puu tiitli pälvis harilik pihlakas.

Pihlakas (Sorbus aucuparia) oli aasta puu ka 22 aastat tagasi, 2000. aastal.

MTÜ Loodusajakiri on edastanud teate, kus on kirjas, et harilik pihlakas on üks kõige laiemalt levinud taimeliik Eestis, temast sagedasemad on ainult harilik raudrohi ja harilik hiirehernes, ent isegi harilik mänd on vähem levinud kui pihlakas. Hariliku pihlaka sugulastest on Eestis looduslikult levinud pooppuu ja tuhkpihlakas ning ilmselt kultuurist metsistununa ka soome pihlakas.

Pihlakad on inimeste meeli köitnud ammustest aegadest: nõiapuu, õuevärava valvaja, kahjurite peletaja, lindude lemmik. Selle teada-tuntud kuvandi varjus on aga teistsugune pihlakate lugu oma iluduste, harulduste ja kummaliste sugulussuhetega.

Pihlaka-aasta on loodushuvilisele suurepärane ettekääne saada tuttavaks selle kirju seltskonnaga, keda võib kohata mitte üksnes metsas ja niidul, vaid ka aedades ja parkides. Eesti Looduse 2022. aasta jaanuarinumbris tutvustab harilikku pihlakat ja ta lähisugulasi botaanik Ott Luuk. Sealsamas on juttu ja pilte ka teistest aasta olendeist. Need on karu, metskurvits, vareskaera-aasasilmik ja balti sõrmkäpp. 2022. aasta mullaks on valitud tehismuld, aasta seeneks kõrreliste tõlvtõvik ja aasta samblaks sulgjas õhik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles