Eestikeelse Vikipeedia aasta fotograaf on tartlane

Tartu Postimees
Copy
Ujujad Ohepalu järve kõrval asuvas laukas 2021. aasta juulis.
Ujujad Ohepalu järve kõrval asuvas laukas 2021. aasta juulis. Foto: Virgo Siil / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tänavu mitmekordistus Eesti päritolu droonipiltide ja -videote hulk Vikipeedia pildipangas. Selle taga oli tõlkija ja ajakirjanik Virgo Siil ehk kasutaja Sillerkiil, kes on lisanud käesoleval aastal vikiprojektidesse ligi poolteist tuhat faili.

Enda sattumist viki-ilma seostab ta eelkõige teadusartiklite konkursiga ja kuna tal oli parasjagu vaba aega, leidiski Siil ennast peagi teistegi artiklite kallalt ning illustratsiooninappus hakkas teda häirima. «Üks pilt ei ütle tingimata rohkem kui tuhat sõna, aga kindlasti aitab see infot paremini talletada, isiku, koha, objekti või tegevuse konteksti selgitada,» sõnas ta.

Ajakirjanikuna pole talle sugugi võõras kasutada vikist leitud pilte ning selle tagamõttega alustas ta esmalt teadlaste piltide ja videomaterjali ülespanekuga, et teadlased sõna otseses mõttes rohkem pildile pääseksid. Muud valdkonnad lisandusid hiljem. Nii andis viki ühtlasi praktilise õigustuse pikalt meeles mõlkunud droonisoetus teoks teha ja see viis teda Eesti kultuuri- ja loodusobjekte jäädvustama.

Virgo Siil.
Virgo Siil. Foto: Kristjan Teedema

Tema sajad fotod teadlastest ja ühiskonnategelastest, aga ka tänavakunstist või hoopis puidutöötlemisest on leidnud nüüdseks tee enam kui tuhandesse artiklisse, millest hulga kirjutas fotograaf ise. Nii on Sillerkiil teinud 2021. aastal juba umbes 3800 muudatust eestikeelses Vikipeedias, millega ta paigutub käesoleval aastal 13ndaks enim muudatusi teinud kasutajaks. Loodud artiklite arvult (210) platseerub ta aga 9. kohale.

Siili on edu saatnud ka Commonsi kvaliteetsisu valimisel. 2021. aastal arvati üks tema foto Commonsi eeskujulike piltide ning kaheksa videot eeskujulike meediafailide sekka. Värskelt valiti tema artikkel Augsburgi tänavakunstist Vikipeedia kunstikuu artiklivõistluse kõige huvitavamaks kirjutiseks ning juba jaanuaris selgub, kuidas läks tal selleaastasel teadusfoto võistlusel.

Kolu ökodukt Tartu maanteel 2021. aasta septembris.
Kolu ökodukt Tartu maanteel 2021. aasta septembris. Foto: Virgo Siil / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Aasta fotograafi tiitel ei tulnud aga lihtsalt. Tugevat konkurentsi pakkusid Jaan Künnap, kes pälvis tiitli kahel eelneval aastal, ja Ivar Leidus, kes on viimase kümnendi kõige usinam Eesti vikifotograaf. Künnap on käesoleva aasta sees lisanud üle 3000 foto ning Leidus on viinud uutesse kõrgustesse enda lisatud kvaliteetpiltide arvu.

Eestikeelse Vikipeedia aasta fotograafi auhinda antakse välja 2017. aastast, kui selle pälvis Pärnumaal elav Kristian Pikner. Preemiaga tunnustatakse Vikipeedia pildipanka panustavaid Eesti fotograafe, tutvustatakse Vikipeediat kui olulist dokumentaalfoto levikukanalit ning võimalust Eesti fotokunsti viimiseks miljonite inimesteni üle kogu maailma.

Aasta fotograaf valitakse välja rahvusvahelisse pildipanka Wikimedia Commonsisse panustavate piltnike seast, kelle tööd on leidnud tunnustust konkurssidel ning kelle panus mõne valdkonna täiendamisel või dokumentaalfoto žanri viljelemisel on silmapaistev. Vikipeedia pildipanga fotod on vaba kasutamist lubava Creative Commonsi autorile viitamise litsentsi all. Nii on ka käesoleval lehel olevad Virgi Siili fotod avaldatud CC BY-SA 4.0 litsentsi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles