Teadusnõukoja uueks juhiks saab professor Toivo Maimets

Tartu Postimees
Copy
Rakubioloogia professor Toivo Maimets nimetati teadusnõukoja uueks juhiks.
Rakubioloogia professor Toivo Maimets nimetati teadusnõukoja uueks juhiks. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Peaminister Kaja Kallase ettepanekul asub valitsust nõustavat teadusnõukoda juhtima tuleval aastal rakubioloogia professor Toivo Maimets, samuti uueneb teadusnõukoja koosseis.

Eelmise aasta märtsis moodustatud valitsust koroonaviiruse leviku küsimustes nõustava teadusnõukoja koosseis uueneb praeguste liikmete lepingute lõppemisega käesoleva aasta lõpus. Uus koosseis alustab 2022. aasta alguses.

«Teadusnõukoda on praeguses koosseisus töötanud juba pea kaks aastat ning liikmed on pidanud panustama rohkem ja kauem, kui keegi mullu märtsis pandeemia algusaegadel üldse oskas ette kujutada. See kõik on tulnud teadusnõukoja liikmete põhitöö arvelt ning olen neile kõigile nende pingutuse ja pühendumuse eest väga tänulik. Algamas on kolmas koroona-aasta ja arusaadavalt on pidev pandeemia eesliinil olemine inimlikult väsitav. Seetõttu oleme otsustanud anda teadusnõukoja senistele liikmetele väljateenitud puhkuse ja võimaldada neil keskenduda oma põhitööle. Teadus- ja tõenduspõhine otsustamine on valitsusele oluline ja seetõttu teadusnõukoda kindlasti jätkab, uuest aastast uues koosseisus,» ütles peaminister Kaja Kallas.

Teadusnõukoja uut koosseisu asub juhtima rakubioloogia professor Toivo Maimets, kes on koostöös riigikantseleiga kokku panemas oma meeskonda. Teadusnõukoja uus koosseis kinnitatakse järgmise aasta alguses.

Teadusnõukoja senisesse koosseisu kuulusid Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Irja Lutsar, Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer, Tartu Ülikooli psühholoogia instituudi afektiivse psühholoogia vanemteadur Andero Uusberg, Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarst ja Tartu Ülikooli kirurgiliste haiguste professor Peep Talving, Tartu Ülikooli Kliinikumi infektsioonhaiguste arst Pilleriin Soodla ning Tartu Ülikooli rakendusviroloogia uurija-professor Andres Merits.

Teadusnõukoja kutsus 20. märtsil 2020 kokku tollane eriolukorra valitsuskomisjon. Nõukoda kogub ja analüüsib ekspertinfot ning esitab valitsusele oma seisukohad. Teadusnõukoja soovituste põhjal on kokku lepitud riskitasemete mõõdikud ja nende näiduvahemikud iga riskitaseme kohta, samuti käitumissuunised koroonaviiruse leviku piiramiseks vastavalt riskitasemele. Teadusnõukoja roll on konsultatiivne, piirangute osas teeb otsuseid valitsus. Teadusnõukoja tööd koordineerib riigikantselei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles