Kolm korda päevas midagi kodust, kui on halb, valus ja ka hirm

Vilja Kohler
, ajakirjanik
Copy
TÜ kliinikumi kokad Viivika Keldermäe (tagaplaanil), Faina Jušinskaja (esi­plaanil vasakult), Zoja Kuznetsova ja Olga Titova toimetavad korraga mitme pliidi ja katla taga. Et selles suures köögis kõik laabuks, seisab hea toitlustusteenistuse tootmisjuht Piret Tammvere (paremal).
TÜ kliinikumi kokad Viivika Keldermäe (tagaplaanil), Faina Jušinskaja (esi­plaanil vasakult), Zoja Kuznetsova ja Olga Titova toimetavad korraga mitme pliidi ja katla taga. Et selles suures köögis kõik laabuks, seisab hea toitlustusteenistuse tootmisjuht Piret Tammvere (paremal). Foto: Margus Ansu

Neelatama panev kõrvitsasalat, kõrval podisemas ahvatleva välimusega kaste, köögiviljasupp rohke lillkapsaga. Teisel pliidil mulksub suurtes kastrulites kaerahelbepuder. Ilusates klaaskaussides veinipunane marjakissell, rosinateks suured maasikmarjad sees. Ja see tuttav hea lõhn, ainult ema puudub pliidi äärest.

«Täna on meil põhiroog praad, kartul ja 150 kilo Kurzeme strooganovi,» paljastab lõhnaja Tartu ülikooli kliinikumi kokk Zoja Kuznetsova rõõmsalt, nagu polekski ta sõitnud läbi magava kodulinna tööle ööliiniga ja alustanud koos kolleegidega päeva kella viie paiku hommikul. Ja lisab, et marjakisselli sai ka tehtud 150 liitrit, ikka koos kolleegiga: üks valas tärklist katlasse ja teine segas hoolega, sest ega klimpe tohi sees olla.

Maarjamõisa haigla keldrikorrusel üle 1000-ruutmeetrises köögis on enne keskpäeva kiire, läheneb lõuna. Seda on praegusel ajal palatites ootamas 700-800 sööjat. «Oleme teinud igaks söögikorraks ka pea 1050 portsjonit,» ütleb Tartu ülikooli kliinikumi toitlustusteenistuse tootmisjuht Piret Tammvere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles