Vaktsineerimise tulemustasu saavad teiste seas kaks Tartumaa valda (1)

Tartu Postimees
Copy
TÜ kliinikumis toimus koroona vaktsineerimine AstraZeneca vaktsiinidega.
TÜ kliinikumis toimus koroona vaktsineerimine AstraZeneca vaktsiinidega. Foto: Kristjan Teedema

Tunnustamaks linnu ja valdu kohaliku tasandi tegevuse eest koroonaviiruse leviku takistamisel, maksab riik oktoobrist detsembri keskpaigani saavutatud heade vaktsineerimistulemuste eest omavalitsustele toetust. Kümne toetust saava omavalitsuse seas saavad preemiat Kambja ja Luunja vald.

Kuus omavalitsust, kes saavutasid sel ajavahemikul 80 protsendi täisealiste elanike vaktsineerituse, saavad kümme eurot iga vaktsineeritud elaniku kohta. Lisaks makstakse neljale linnale, kes suutsid vaktsineerituse kasvu suurendada kümne protsendi võrra, toetust viis eurot inimese pealt. Kokku eraldatakse omavalitsustele tulemustasu 567 455 eurot.

Kambja vallas on lõpetatud vaktsineerimiskuuriga üle 18-aastastest elanikest 82,5 protsenti ehk 8062 inimest. Seega on preemia suuruseks 80 620 eurot. Luuna vallas on vaktsineerituid 80,3 protsenti ehk 3390 inimest, mis teeb preemia suuruseks 33 900 eurot.

Oktoobrist detsembri keskpaigani saavutasid 80-protsendise vaktsineerituse veel Ruhnu, Hiiumaa, Saku ja Kiili vald. Linnadest on toetuse saajad Maardu, Narva, Kohtla-Järve ja Sillamäe.

Riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul on just omavalitsuste abiga võimalik kasutada paindlikke lahendusi väiksemate inimhulkade kohapeal vaktsineerima saamiseks, mistõttu oli mõistlik neid vaktsineerimise korraldusse kaasata.

«Raha maksmine ei lahterda kuidagi meie omavalitusi tublideks ja vähem tublideks,» ütles Aab. «Oleme tänulikud absoluutselt kõikidele omavalitsustele nende tegevuse ja pingutuste eest koroonaviiruse leviku tõkestamisel nüüd juba kahe pika ja pingelise aasta jooksul.»

Oktoobris kutsus rahandusministeerium omavalitsusi üles vaktsineerimist igati soodustama ja korraldama ning selleks töötati välja rahalised motivatsioonimeetmeid.

«Kuna meil tekkis võimalus valitsuse reservist vaktsineerimisele hoogu anda ka rahalise stiimuliga, tundus igati asjakohane omavalitsusi sel moel lisaks motiveerida, seda enam, et kasu saavad sellest lõpuks kõik pooled,» selgitas Aab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles