Eesti Põllumajandusmuuseum avab 17. veebruaril näituse «Biotehnolooogia ja tervislik toit meie laual», mis läheneb toidu tootmisele teaduslikult.
Põllumajandusmuuseum avab näituse tervislikust toidust
Koostöös Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusega valminud väljapanek tutvustab, kuidas nüüdisaegsete seadmetega viiakse läbi uurimusi erinevates teadusvaldkondades.
Muuseumi teatel selgitatakse skeemide, fotode, tekstide ja videolõikude abil biotehnoloogilist tootmist ja selle olulisust, uuritakse toidu stabiilsust, kvaliteeti ja tervislikkust. Näidatakse, kuidas seedetrakti mudeli abil saab simuleerida noorte ja vanade, haigete ja tervete inimeste seedetrakti ning uurida seedimise käigus toimuvaid protsesse.
Muu hulgas tutvustatakse skemaatiliste jooniste abil pärmide kasutusvõimalusi biotehnoloogias. Näiteks rangelt juhitud tingimustes kasvatatud pärmirakke saab panna tootma olulisi keemilisi ühendeid, mis on algmaterjaliks meditsiinis ja kosmeetikatööstuses.
Ülevaade antakse teaduslikult uuritud leiva, juustu ja jäätise valmistamise tervisesõbralikest tehnoloogiatest.
Väljapaneku koostasid Mare Viiralt, Maarika Tang ja Priit Paris.