Tartus toimuvad olulised muudatused jäätmeveos (3)

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Ragn-Sells on teavitanud võimalusest tellida tasuta uue konteineri kohale toomisest, mis pakub head võimalust vahetada vanad ja kulunud konteinerid uute ja soodsamate vastu ilma kaasnevate lisatasudeta.
Ragn-Sells on teavitanud võimalusest tellida tasuta uue konteineri kohale toomisest, mis pakub head võimalust vahetada vanad ja kulunud konteinerid uute ja soodsamate vastu ilma kaasnevate lisatasudeta. Foto: Ragn-Sells

Uus aasta toob seoses jäätmeveoga Tartusse mitmeid muudatusi. Algab uus korraldatud jäätmeveoperiood, mille raames läheb kogu korraldatud jäätmevedu Eesti Keskkonnateenuste kätte.

Jäätmevedu läheb soodsamaks, konteinerite rent kallimaks

Kõikides veopiirkondades muutub olmejäätmete vedu soodsamaks. Näiteks eramajade seas populaarsete 240 l olmejäätmete tühjendamise hinnad jäid seni linnaosast sõltuvalt vahemikku 3,16–4,43 eurot, kuid uuest aastast on tasud vahemikus 2,76–2,84 eurot. Kortermajade seas populaarseima 800 l konteineri tühjendushinnad langevad samuti pisut, jäädes keskmiselt 9,50 euro kanti.

Kui seni sai osas Tartu linnaosades nautida tasuta rendikonteinereid (PRK 1), siis uuest aastast lisandub konteineritele ka rendihind. Hea uudisena ei pea konteinereid siiski vedajalt rentima ja nii on Ragn-Sellsi konteinerid sõltuvalt suurusest kuni 30–40% soodsamad. Kuigi väiksemate konteinerite puhul pole hinnavahe niivõrd märgatav, jäädes ligi 0,50 euro juurde kuus, võib suuremate puhul rentimine Ragn-Sellsilt tuua aastas ainuüksi ühe konteineri pealt ligi 50 eurot kokkuhoidu (võrdluseks: 1100 l konteineri rent on Eesti Keskkonnateenustel 9,60 eurot kuus, Ragn-Sellsil 5,70 eurot kuus).

Konteinerite vahetamine on detsembris tasuta

Sageli loobuvad inimesed konteineri teenusepakkuja vahetamisest, sest konteineri äraviimise ja uue toomisega kaasnevad kulud võivad küündida kuni 120 euroni. Jäätmevedaja vahetamisel on aga praegusel vedajal kohustus kliendi soovi korral viia enda konteinerid tasuta ära. Siinjuures on Ragn-Sells teavitanud võimalusest tellida ka tasuta uue konteineri kohale toomisest. See pakub head võimalust vahetada vanad ja kulunud konteinerid uute ja soodsamate vastu ilma kaasnevate lisatasudeta. Võttes arvesse ka soodsama tühjendamistasu, on niiviisi võimalik uuest aastast jäätmeveokuludelt korralikult kokku hoida. Siinjuures on erinevate arvete haldamiseks mugavaim viis sõlmida rendipakkujaga püsimaksekorraldus.

Uue hanke kohaselt on fookuses jäätmete liigiti kogumine, mis võimaldab jäätmekäitluskulusid veelgi vähendada. Alates viie korteriga korteriühistutel on kohustuslik nii biojäätmete kui vanapaberi eraldi sortimine.
Uue hanke kohaselt on fookuses jäätmete liigiti kogumine, mis võimaldab jäätmekäitluskulusid veelgi vähendada. Alates viie korteriga korteriühistutel on kohustuslik nii biojäätmete kui vanapaberi eraldi sortimine. Foto: Ragn-Sells

Fookuses on sorteerimine

Uue hanke kohaselt on fookuses jäätmete liigiti kogumine, mis võimaldab jäätmekäitluskulusid veelgi vähendada. Alates viie korteriga korteriühistutel on kohustuslik nii biojäätmete kui vanapaberi eraldi sortida. Jäätmeveohange on üles ehitatud loogikal kes sorteerib, maksab vähem. Nii tohtis Tartu jäätmeveohanke kohaselt biojäätmete äraveohind moodustada maksimaalselt kuni 50% olmejäätmete hinnast ja vanapaberikonteineri tühjendamine on hoopiski tasuta. Kuigi pakendikonteineri võtmine ei ole kohustuslik, tasub mõelda ka selle võtmisele, sest tühjendamise hinnad on ligi 50% soodsamad kui olmejäätmete puhul (näiteks 800 l olmejäätmete konteineri tühjendamine on 9,48 eurot, kuid 660 l pakendikonteineri tühjendamine vaid 3,90 eurot).

Kevadest saab ka puulehti ja muru ära anda

Uuel jäätmeveoperioodil langeb tuntavalt ka puulehtede ja teiste haljastujäätmete äraveotasu. Kui seni oli tegu üsna kalli teenusega, mis maksis 28,76 eurot m³, siis uus periood toob kolm korda soodsama hinna – 8,29 eurot m³.

Uueks perioodiks lepingu sõlmimiseks tuleb ühendust võtta Eesti Keskkonnateenusega. Juhul, kui on soov vahetada ka konteinerite rendipakkujat, tuleb konteinerite tagastamisest detsembrikuu jooksul teavitada vastavat jäätmevedajat, kes konteinerid jaanuaris tasuta minema viib.

Alates 1. jaanuarist 2022 vastutab jäätmete veo eest Tartus:

Piirkond 2: AS Eesti Keskkonnateenused, praegune vedaja sama (Maarjamõisa, Tammelinna, Ränilinna, Variku, Ropka ja Ropka tööstuse linnaosa);

Piirkond 3: AS Eesti Keskkonnateenused, praegune vedaja AS Ragn-Sells (Annelinna linnaosa II osa ja Ihaste linnaosa).

Alates 1. veebruarist 2022 vastutab jäätmete veo eest Tartus:

Piirkond 1: AS Eesti Keskkonnateenused, praegune vedaja OÜ Ekovir (Tähtvere, Veeriku, Supilinna, Vaksali, Kesklinna ja Karlova linnaosa).

ASi Eesti Keskkonnateenused selgitus:

AS Eesti Keskkonnateenused võitis jäätmeveohanked Tartu linna erinevates jäätmeveopiirkondades ning uue aasta esimeste kuude jooksul uute lepingute rakendamine järk-järgult ka rakendub. Tartus on 4 jäätmeveopiirkonda, millest kolmes senini kliendid konteinerite rentimise eest maksma ei pidanud, ühes piirkonnas, kus jäätmeid vedas Ragn-Sells, tuli konteinerite eest renti tasuda. Nüüd, uute lepingute raames, rakendub rendihind konteineritele ka teistes piirkondades, kuid kuna jäätmeveoteenus läks klientidele soodsamaks, siis konteinerite eest renditasu lisandumine ei suurenda klientide kulutusi jäätmeveole.

Küll aga soovitame klientidele, et märksa mugavam on, kui nii jäätmevedu kui konteinerite rent on ühest ettevõttest, siis saab arveldada ühe arvega ning ka võimalikke hilisemad vaidlusi on palju lihtsam lahendada. AS Eesti Keskkonnateenused pakub konteinereid rendile väga soodsate hindadega, mis on soodsamad või äärmisel juhul samad konkurentide pakkumistega võrreldes. Tegemist on kvaliteetsete konteineritega tunnustatud tootjatelt, meie kliimas testitud.

Soovitame klientidel kasutada võimalust uute lepingute rakendumise alguses rendikonteiner tasuta välja vahetada, sest kogemus teistest omavalitsusest näitab, et klientidel on eriti keeruline hiljem välja vahetada just Ragn-Sellsilt renditud konteinerit, kuna viimane on lisanud lepingusse hulgaliselt tingimusi, mis võivad rendikonteineri vahetamise muuta kallimaks kui uue konteineri ostmine. Rendikonteinerite tasuta välja vahetamise periood on vaid detsembri ja jaanuari kuu, seega tasuks kõigil kiirustada, kes soovivad saada kvaliteetse konteineri hea hinnaga rendile ning vältida olukorda, kus neil hiljem konteineri rendile andja vahetamine on sisuliselt võimatu, kuna see on juriidiliselt hästi keeruliseks tehtud.

Argo Luude
AS Eesti Keskkonnateenused juhatuse esimees

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles