Eile vaktsineeriti kliinikumis 86 last, täna on broneeritud aeg 70-le (2)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Vaktsineerimine. Foto on illustratiivne.
Vaktsineerimine. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Tartu ülikooli kliinikum alustas eile 5–11-aastaste laste kaitsepookimist koroonaviirushaiguse vastu. Vaktsineerimismeeskonna koordinaator Tiina Tedre sõnul vaktsineerisid nad esimesel päeval 86 last, täna on broneeritud aeg 70-le.

Eile vaktsineeritud 86 lapsest oli üheteistaastaseod 21, kümneaastaseid 20, üheksa-aastaseid 11, kaheksa-aastaseid 18, seitsmeaastaseid viis, kuueaastaseid kaheksa ja viieaastaseid kolm.

Tiina Teder.
Tiina Teder. Foto: Sille Annuk

Tiina Tedre sõnul laabus kõik hästi, kellelgi vaktsineerimisjärgsetel minutitel halb ei hakanud ega tekkinud ka muid ebameeldivusi.

«Kliinikumis vaktsineerivad lapsi laste ravitööga tegelevad õendustöötajad,» selgitas Tiina Teder. «Kliinikumi peahoones on selleks sisse seatud eraldi ooteala ning kabinetid. Ka aega planeeritakse lastele rohkem kui täiskasvanuile. Vajalik on ette registreerida.»

Nõustamise soov teretulnud

5–11-aastaste laste vaktsineerimiskuur koosneb kahest doosist, teine doos manustatakse kuus nädalat hiljem. Lapse vaktsineerimise otsustab lapsevanem ning TÜ kliinikumi vaktsineerimismeeskonna poole võib julgelt pöörduda ka nõustamissooviga.

Kui laps on Covid-19 läbi põdenud, soovitatakse last vaktsineerida kuus kuud peale tervenemisest ühe doosiga.

Lastekliiniku ägedate infektsioonide osakonna juhataja Eda Tamme sõnul kasutatakse Pfizer-BioNTech Comirnaty vaktsiini, mis sisaldab kolm korda vähem toimeainet kui täiskasvanute vaktsiin. «Kuigi on teada, et enamasti kulgeb Covid-19 lastel võrreldes täiskasvanutega kergemalt, on detsembri alguse seisuga vajanud Eestis haiglaravi 119 last vanuses 5–11 aastat,» lisas ta. «Viiruse levik oli suurim detsembri alguses just 10 –14-aastaste laste seas.»

Lapsevanemal tuleb lapsele aeg broneerida

Aega kliinikumis kaitsesüstimiseks saab kinni panna üleriigilises digiregistratuuris ja kliinikumi etteregistreerimiskeskuse telefonil 731 7200. Telefon vastab esmaspäevast reedeni kell 8–18.

TÜ kliinikumis aadressil Puusepa 8 vaktsineeritakse lapsi tööpäevadel kell 16.15–19 ning nädalavahetusel kell 11–16. Sissepääs N. Lunini tänava poolt.

Vaktsineerimine võimaldab vähendada laste haigestumust ning raske haiguskulu ja tüsistuste riski selles vanuserühmas ning pidurdada viiruse levikut lastekollektiivides ja lähikondsete seas.

Rohkem infot: www.kliinikum.ee/vaktsineerimine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles