Talisuplejad loodavad pakase saabudes edaspidi kirvetööst pääseda

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Sel nädalal Anne kanali vette paigaldatud torudest ja õhutussõeladest süsteem tõotab hoida 25 meetri pikkuse basseini pidevalt jäävaba, külmast ilmast hoolimata.

Talisupluskultuur on just koroonapandeemia ajal võtnud linnas positiivses mõttes pandeemia mõõtmed. Innukas talisupleja Risto Mets tõdes, et kui talvine jääaugus kümblemine on olnud aastaid üksikute huviliste hobi, siis nüüd on see komme jõudnud massidesse ning juba teist talve näeb Anne kanalis külmast veest tervisele tuge otsimas inimesi ööpäev ringi.

«Just nende sadade inimeste paremaks teenindamiseks MTÜ Taliujumine Rahvaspordiks ja Tartu linnavalitsus selle töö ette võtsidki,» selgitas ka mittetulundusühingu juht Margus Ruusmaa.

Läbi selge külma vee on näha kanali põhja agregaat.
Läbi selge külma vee on näha kanali põhja agregaat. Foto: Erakogu

Süsteemi kokkupanekuks läks ujumishuvilistel tarvis umbes 300 meetrit voolikuid, torusid ja kompressoreid, et tagada pidev õhu pealevool. Õhk liigub mööda voolikuid vette ja kerkib sõela meenutavate avauste kaudu pinnale, tekitades vee liikumise. Liikuv vesi omakorda takistab jääkaane tekkimist.

Koos abilistega kulus süsteemi töölesaamiseks umbes kaks päeva. Eriti suur abi oli tuuker Peep Okist, kes viibis vees kokku kaheksa tundi, tõdes Ruusmaa. Teadaolevalt ei ole mujal Eestis teist samasugust süsteemi ja teave sellest puudub ka naabrite kohta. Seetõttu ei saa enne tõsisemate külmakraadide saabumist hinnata, kui laialt suudab süsteem vee lahti hoida. «Võimalik, et mitme ujumisraja laiuselt, sest kompressoritel saab valida erinevaid võimsusrežiime,» arvas ta.

Eesmärk on hoida vähemalt 25 meetrit ujumisala kogu talveaja jäävaba, et ööpäev ringi saaks jääauk olema kõigi linlaste ja külaliste käsutuses. Lisaks tervise turgutajatele või talisuplusest niisama elevuse saajatele hindavad avanevat võimalust kindlasti need harrastajad, kes tegelevad taliujumisega sportlikul tasemel.

Kui süsteem lõplikult tööle saab, on Eesti Aiad lubanud aiad anda, et ujumiskanalile saaks need ümber panna. Nii saab vaba vesi paremini tähistatud ja hoiab ehk ettevaatamatud inimesed kaugemal.

Suplusvee pidevalt avatuna hoidvad kompressorid on küll säästlikud, kuid tarbivad siiski järjest kallinevat elektrit. Kui mõni ettevõte soovib ujujaid talvel elektri tasumisel toetada, on see väga teretulnud, märkis Ruusmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles