Gripp hilineb, kuid tuleb piisavalt karm

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänavu on gripp hiljaks jäänud, kuid see ei tähenda, et ta tulemata jääks, ütles Tartu Ülikooli Kliinikumi nakkusosakonna juhataja Matti Maimets.

«Paistab, et tänavune gripiviirus ei ole mitte vähem karm kui eelmised, sest meie intensiivraviosakonnas on juba kaks patsienti gripiga,» sõnas ta.

Eestis ringleb parasjagu A-gripi viiruse alatüüp H3N2, mitte A(H1N1), millest varasematel aastatel on palju räägitud.

Maimets märgib, et kuna gripp on kuu aega hiljaks jäänud, siis püsib haigestumisoht veel mitu kuud ning seepärast ei ole sugugi hilja end vaktsineerida – immuunsus tekib juba kahe nädalaga.

«Me võime küll mõelda, et oleme noored ja tugevad inimesed, ning otsustada, et jätame end sel aastal vaktsineerimata,» tõi Maimets esile ühe mõttekäigu. «Aga kui tähelepanelikumalt vaadata, siis on meie ümber alati nõrgemaid inimesi – nii tööl, kodus kui sõprade ringis. Kas me oma vanavanemad, väikesed lapsed või mõni kroonilist haigust põdev kolleeg. Kui me ei hooli endast, siis võiksime hoolida neist ning mitte tappa neid gripiga.»

Haige jäägu koju

Matti Maimetsa sõnul on teine väga tähtis asi see, et haigestunud inimene püsiks kodus. Ja see kodus püsimine tähendab seda, et inimene ei kutsuks külalisi ega kipuks ka ise ei külla, kinno ega peoõhtule.

Maimets märkis veel, et ka kliinikumis nad mitte ainult ei räägi, vaid ka tegutsevad samas suunas – mõtlevad ümbritsevate inimeste peale.

«Eelmise aastaga võrreldes oleme me kolm korda suurendanud oma töötajate gripivastast vaktsineerimist. Eelmisel aastal me vaktsineerisime 200, tänavu 600 töötajat,» kõneles ta. «See teeb nelikümmend protsenti kõikidest inimestest, kes kliinikumis patsientidega kokku puutuvad. Muidugi me sooviksime, et see protsent oleks veel palju suurem.»

Maimets tuletas meelde ka kätehügieeni. Inimene puudutab iga päev paljusid pindu, olgu need ukselingid või töölauad, bussis käepidemed ja kinnihoidmistorud.

«Viiruste leviku ajal on need pinnad kõik saastunud ja kui me oma käsi ei pese, siis viime pisikud ise suhu kas pirukat või leivaviilu hammustades,» hoiatas Maimets.

Tartumaal viis gripijuhtu

Terviseameti Lõuna talituse juhtivspetsialist Sirje Plank ütles, et võrreldes eelmise aasta sama ajaga on ülemiste hingamisteede ägedatesse nakkustesse haigestumisi vähem. Ka grippi on diagnoositud vaid üksikutel juhtudel.

Eelmise aasta kuue esimese nädalaga oli Tartumaal ülemiste hingamisteede ägedatesse nakkustesse haigestumisi kokku 4336, tänavu on registreeritud 2413 juhtu.

Eelmise aasta esimese kuue nädala jooksul diagnoositi grippi kas kliinilise pildi või laborianalüüsi teel 301 korral, tänavu on grippi Tartumaal diagnoositud esialgu veel vaid viiel juhul.

Tartu Raeapteegi juhataja Tiia Kärner märkis, et huvi gripivaktsiini vastu on praegu väike. Müügil olev vaktsiin maksab 6 eurot ja 47 senti.

Gripp Tartumaal
• 2012. aasta esimesel kuuel nädalal 5 juhtu.
• 2011. aasta esimesel kuuel nädalal 301 juhtu.
Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles