Tähtvere linnaossa kerkis kast (4)

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Tähtvere linnaosa lõpetuseks ja ühtlasi sissejuhatuseks on kerkinud kolmekorruseline elamu Hiie 15.
Tähtvere linnaosa lõpetuseks ja ühtlasi sissejuhatuseks on kerkinud kolmekorruseline elamu Hiie 15. Foto: Sille Annuk

Kunstinäituste arvustused on meie päevalehes üsna sagedased. Tunduvalt harvemini võib kohata arhitektuuriarvustusi. Arhitektuur on ju samuti kunstiliik, ehkki näitusesaaliks on kogu linn. On edulugusid, nagu näiteks Pargi ja Päeva tänava vaheline nn Öö kvartal, millele juhitakse tähelepanu seoses ehitistele auhindade jagamisega. Aga on ju ka neid ehitisi, mis kohe tõesti on sobimatud.

Ei taha kasutada levinud terminit kolearhitektuur. On ju mitmeid tööstus- ja ühiskondlikkegi hooneid, mille puhul arhitekti loomingut nagu ei eeldakski. Olgu selleks kaubanduskeskused või isegi Maarjamõisa kliinik.

Viimane on suunatud oma rakenduses sissepoole ning mida sa meie kaasaegselt haiglamajanduselt ikka ootad. Seda muide terves maailmas. Üks erand siiski: järgmisel aastal valmib Taani linnas Hillerødis ilmakuulsa Šveitsi arhitektuuribüroo Herzog & de Meuron kavandatud maakonnahaigla. Haiglate kastjast üheülbalisusest tüdinud arhitektid soovisid rajada midagi sellist, mis oleks vormi poolest võimalikult ühtne ümbritseva loodusega. Eks näis, kas see aitab ravitulemustele kaasa.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles