Kaupluse kapitaalremont käis ümber Lõnguse surematu seinamaali (1)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Nüüd paistab Edward von Lõnguse teos Palamuse kaupluse seinalt kätte ka pimedal ajal.
Nüüd paistab Edward von Lõnguse teos Palamuse kaupluse seinalt kätte ka pimedal ajal. Foto: Guido Põldkivi

Kolmapäeval avas pärast kapitaalremonti taas uksed Palamuse Coopi kauplus. Kuigi maja läbis ulatusliku uuenduskuuri, palus töö tellija, Jõgeva majandusühistu jätta poe seinal puutumata tänavakunstniku Edward von Lõnguse teose «Sure, koer!».

Palamuse Coopi kaupluse remont algas kevadel ning pood avas taas uksed 15. detsembril. Vanast hoonest ei jäänud järele suurt midagi. Küll aga oli ehitajatel tarvis alles jätta poe sein, kus peal Edward von Lõnguse seinamaal «Sure, koer!».

Kunstiteos tekkis fassaadile 2013. aasta oktoobri lõpus. Nagu Lõngusele kombeks, ilmus seinamaal sinna äkitselt, üle öö ning asjaosalistega kooskõlastamata. Sellegipoolest võtsid seinamaali, kus läksid käiku filmide «Pulp Fiction» ja «Kevade» motiivid, nii majandusühistu kui ka kohalikud hästi vastu.

Et pilt poe seinal on saanud omaette maamärgiks ja vaatamisvääsuseks, otsustas Jõgeva majandusühistu pilti remondi käigus senisest rohkemgi esile tõsta. Teose ümber paigaldati valgusraam, seega on Lõnguse surematu teos kenasti näha ka pimedal ajal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles