Linn ootab teateid hooldamata katuseräästast ja hooldamata tänavast

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Jääpurikad.
Jääpurikad. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavalitsus kutsub üles teatama ohtlikust katuseräästast, hooldamata tänavast või ülekäigurajast linna infotelefonile 1789, mis on avatud tööpäevadel kell 8–18.

«Tänavahoolduse ettevõtted tegelevad aktiivselt linnatänavate heas seisukorras hoidmisega ja linnavalitsuse töötajad seonduva järelevalvega, kuid tänavavõrgustik on ulatuslik ja lumesaju tõttu muutub olukord linnas kiiresti. Seetõttu on suureks abiks, kui linlased annavad tänavahoolduse probleemidest märku ning aitavad nii kaasa nende kiiremale lahendamisele,» ütles abilinnapea Raimond Tamm.

Tartu linn hooldab talvel ligi 410 kilomeetrit tänavaid, järgides kehtivaid tee seisundinõudeid. Lumesaju või tekkinud libeduse korral hooldatakse eelisjärjekorras peatänavaid ja bussiliiklusega tänavaid (3. ja 4. seisunditase) ning seejärel kõrvaltänavaid (2. seisunditase). Hooldusfirmad töötavad lumesaju ajal ööpäev läbi, korraga on väljas kuni 103 teehooldusmasinat.

Lume- ja jäätõrjeks kasutatakse peatänavatel ja bussiliiklusega tänavatel kloriide, mis ei lase autoratastel lund jääks pressida ja võimaldab selle täielikult eemaldada. Libedusetõrje tehakse sellistel teedel nelja ja lumetõrje kaheksa tunni jooksul libeduse või lume tekkimisest. Kõrvaltänavate sõiduteed sahatatakse ja kasutatakse vajaduse korral puistematerjale, nagu killustik, kruus, liiv, sõelmed. Kõrvaltänavatel tuleb arvestada lumiste või jäiste teeoludega ning olla liigeldes ettevaatlik.

Linn hooldab talvise rattaliikluse jaoks 75 kilomeetri ulatuses jalg- ja jalgrattateid, kus tuleb lund ja libedust tõrjuda kaheksa tunni jooksul alates nende tekkimisest. Teekate võib olla pressitud lumega või jäine, aga piisava haardega näiteks rattaga liikumiseks. Jalg- ja jalgrattateedel kasutatakse sõelmeid, sõelutud või purustatud kruusa või kruuskillustikku, mis on keskkonnasäästlik lahendus.

Oma kinnistu ja sõidutee vahele jäävat kõnniteed peavad hooldama kinnistuomanikud. Samuti tuleb kinnistuomanikel puhastada oma katuseräästad purikatest ja kukkumisohtlikust lumest.

Madalamate hoonete räästastest võivad omanikud ka ise jääpurikad alla lüüa, kui tööde tegemise ajal on ohutsoon piiratud ning veendutud, et seal keegi ei viibi. Katusel liikudes tuleb kasutada turvavarustust ning end kindlalt konstruktsiooni külge kinnitada. Katuseräästad peavad olema ohutud igal ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles