Tartu-teemaline animafilm jõudis rahvusringhäälingu veebikanalisse

Tartu Postimees
Copy
Gunnar Neeme joonistustel ja luuletaja Bernard Kangro luuletustel põhinev animafilm viib vaataja 1930ndate aastate Tartusse,
Gunnar Neeme joonistustel ja luuletaja Bernard Kangro luuletustel põhinev animafilm viib vaataja 1930ndate aastate Tartusse, Foto: Kuvatõmmis filmist

Esimest Tartu-ainelist animafilmi «Tartu aknad, mu arm» saab vaadata Eesti rahvusringhäälingu tasuta veebikanalis Jupiter.

Väliseesti kunstniku Gunnar Neeme joonistustel ja luuletaja Bernard Kangro luuletustel põhinev animafilm viib vaataja 1930. aastate Tartusse.

Kaheksaminutine lamenukkfilm on pühendatud Tartule ning näitab Tartu olulisust tuhandete vaimuärksate linlaste eluloos.

Filmi idee autor Indrek Mustimets ütles, et juba esimesel kohtumisel Gunnar Neeme Tartu joonistustega hakkasid need pildid filmina jooksma ning rääkima Tartu lugu. «Loodetavasti avastatakse veel selliseid võimsaid ajaloolisi lugusid ja pildisarju, millest annaks Tartu ajakihistusi filmidena teostada. Just pildikeel aitab ajalugu meile lähemale tuua ja Tartut seeläbi omasemaks muuta,» ütles Mustimets.

Film räägib maapoisist, kes tuleb elama linna, kus elu pakub põnevust ja romantikat. Noore mehe eneseleidmise tee kulgeb armastuse radadel ekseldes, tuues kaasa nii kurbust kui ka rõõmu, nagu ikka seal, kus nooruse naivism kohtab elutarkuse nukrat ilu. Selline on Tartu, linn, kus iga salapärase akna taga keegi alati ootab kedagi.

Filmi tegi kõrgema kunstikooli Pallas tudeng, režissöör Joosep Sepp, kellele see oli kooli diplomitöö. Filmi idee pärineb Indrek Mustimetsalt, stsenarist oli Peep Pedmanson, helilooja Ardo Ran Varres ja produtsent Kristel Tõldsepp. Filmi meespeaosa teksti loeb Karol Kuntsel. Filmi tellis Tartu linn, toota aitasid kõrgem kunstikool Pallas, korp! Ugala, Tartu filmifond ja A Film Eesti. Filmi «Tartu aknad, mu arm» esilinastus oli sellel aastal Tartu armastusfilmide festivalil Tartuff.

Tartus sündinud Gunnar Neeme (1918–2005) oli väliseesti kunstnik, kes joonistas eksiilis mälu järgi ligi 70 Tartu pilti, mis on hoiul Tartu linnamuuseumis ja on ka selle filmi aluseks. Tartlane oli ka kirjanik Bernard Kangro (1910–1994), kes kirjutas paguluses kuueköitelise Tartu-teemalise romaanisarja, nn Tartu-tsükli, mille esimest osa «Jäälätted» on peetud eesti proosa kõige poeetilisemaks Tartu kujutuseks. Kangrolt pärinevad ka imelised Tartu-ainelised luuletused.

Animafilm «Tartu aknad, mu arm» on esitatud ka tänavuse Tartu aasta tegude nimekirja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles