Reedel algab hommiku- ja õhtumaade muusikafestival

Tartu Postimees
Copy
Festival toimub kahel päeval Tartu Jaani kirikus.
Festival toimub kahel päeval Tartu Jaani kirikus. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Jaani kirikus saab homme alguse festival Orient et Occident, tänavune on juba 26. Laval astuvad üles oma ala meistrid Šveitsist, Itaaliast, Palestiinast, Prantsusmaalt, Taanist ja Eestist.

Kontsertidel kõlab traditsiooniline okariinimuusika, Antiik-Kreeka, Euroopa keskaja ja araabia klassikaline muusika ning ajaloolistele instrumentidele loodud tänapäevane helilooming. Festival kestab laupäevani.

Selleaastasel festivalil kuulemegi traditsioonidest sündinud nüüdismuusikat rohkem kui kunagi varem. Esimesel suurel festivaliõhtul saab kuulata flöödimuusikat eri ajastutest Eesti ühe teenekaima flöödisolisti Neeme Punderi esituses.

Õhtu jätkub Vana-Kreeka muusikaga, mida esitab üks tänapäeva juhtivaid spetsialiste sel alal, Baseli vanamuusika akadeemia (Schola Cantorum Basiliensis) emeriitprofessor Conrad Steinmann (Šveits).

Muusika, mida on võimalik sel kontserdil kuulata, pole aga mitte ajalooliselt säilinud fragmentide esitus, vaid tänapäevane rekonstruktsioon kõiki vanu reegleid ja põhimõtteid silmas pidades nii kompositsioonitehnika kui ka pillide seisukohalt.

Lisaks aulostele, mida mängib Conrad Steinmann, on Vana-Kreeka pillidest võimalik kuulda veel barbitost ja kitaarat, mida mängib Giovanni Cantarini (Itaalia). Araabia klassikalise muusika juurtega tänapäevast uusloomingut esitab teisel suurel festivaliõhtul üks tänapäeva maailma tunnustatuimaid ud’i mängijaid Ahmad Al Khatib (Palestiina/Rootsi). Klassikalistel araabia löökpillidel saadab teda kauaaegne ansamblikaaslane Youssef Hbeisch (Palestiina/Prantsusmaa).

Nüüdisaegsest uusloomingust pole puutumata jäänud ka festivalikülalisi võõrustava FA Schola Ansambli repertuaar, mille põhikese eelnevatel aastakümnetel on olnud Euroopa keskaja instrumentaalmuusikal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles