Anneli Kannus: aasta tegu olgu meedikute võitlus koroonaga (1)

Anneli Kannus
, Tartu volikogu liige, Eesti 200
Copy
Anneli Kannus
Anneli Kannus Foto: Sille Annuk

Peagi lõppev aasta on tervishoius olnud pingutamise, uuenduste ja totaalse ületöö aasta. Kindlasti oli see lisaks murdumiste aasta, seda nii heas kui halvas tähenduses, kuna nägime ja tundsime selgelt, kui õhuke ja optimeeritud on meie tervishoiusüsteem. Süsteem töötas varuakude peal, kuid tagavara peaaegu ei ole. Kõige suurem puudus on õdedest, kuid kriisihetkedel ei jätku piisavalt ka kutsega hooldustöötajaid ning teisi tervishoiuvaldkondade spetsialiste.

Vaadates palgastatistikat saab ju tõdeda, et tervishoiutöötajate töötasu tõusis. Kuid siin tulebki ilmsiks statistika võlu: keskmine töötasu tõusis, sest tööd oli palju ja maksti eritasusid. Selle taga on töö, mis lihtsalt tuli ära teha, isegi siis, kui ei jätkunud inimesi. Statistiliselt palk tõusis seetõttu, et töötajad tegid üliinimlikke töötunde. See ei ole hea palk mõistliku töö eest, see on palk meeletu ületöö eest. Tervishoiutöötajate töö on läbi aasta muutunud järjest intensiivsemaks, tehtud on palju ületunde ning töötatud topelttöökohadel. Kedagi ei jäetud abita ja ületundide tegemine ei ole veel läbi, sest intensiivne töö jätkub, et kõikide kannatlikult oodanud inimeste planeeritud ravi jätkata.

Füüsilise kurnatuse ja vaimse koormuse piiril töötavad inimesed vajavad just sellistel hetkedel meie kõigi toetust ja tähelepanu. Hea sõna, naeratus, kannatlikkus ja vaktsineerimine aitavad igat tervishoius töötavat õde, arsti, hooldustöötajat, radioloogiatehnikut, füsioterapeuti, ämmaemandat ja teisi spetsialiste.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles