Enriko Talvistu: muuseum garaažist maailmalavale (2)

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Margus Ansu

Tartu kunstimuuseumi rajamisel tuleks kaaluda kogenud projekteerijate kaasamist kutsutuina või lausa piiratud arhitektuurivõistlust. Kõigile avatud võistlusega võime saada amatöörliku lahenduse, mis tunduks poolprofaansele žüriile kaunis, aga hilisemalt teostuselt algeline või ebafunktsionaalne.

Novembri lõpul avalikustati Moskvas tuntud Gorki kultuuri- ja puhkeparki ehitatava garaaži juurdeehitise projekt. Et mitte ehmatada keskparkidesse kiindunud lugejat, nimetagem, et Garaaž on 2008. aastal asutatud eraalgatuslik nüüdiskunsti muuseum ja galerii, mis sai nime algsest asukohast, vene avangardarhitekti Konstantin Melnikovi 1927 projekteeritud suurest linnaliinibusside Bahmetjevski garaažist, mis taastati peaaegu varemeist sajandi algusaastail.

Muuseumi algataja oli suisa muinasjutulise elukäiguga Daša (Darja) Žukova. Sündinud 1981 küll Moskvas, kolis ta 1991. aastal koos mikrobioloogist emaga USAsse ning lõpetas seal ka hiilgavalt California Santa Barbara ülikooli vene kultuuri asjatundjana.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles