Korporatsioonihoone varisemisohtlik müür lammutati maha

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Korporatsiooni Fraternitas Liviensis konvendihoone värav oli nii kehvas seisus, et see lammutati täielikult maha ning asemele ehitatakse välimuselt võimalikult sarnane värav.
Korporatsiooni Fraternitas Liviensis konvendihoone värav oli nii kehvas seisus, et see lammutati täielikult maha ning asemele ehitatakse välimuselt võimalikult sarnane värav. Foto: Kristjan Teedema

Tartus Jakobi tänaval üliõpilaskorporatsiooni Fraternitas Liviensise konvendihoone väravamüür vajus kevadise sulalume minekuga tänavale ohtlikult viltu. Taastamist sooviti alustada juba suvel, kuid töö kujunes arvatust keerukamaks ning varisemisoht sai likvideeritud sel nädalal.

Korporatsiooni Fraternitas Liviensis tellitud Jakobi 52 konvendimaja tellisvärava lammutamistööd jõudsid lõpule 30. novembril. Võimalikust varingust tingitud oht on kõrvaldatud ja Jakobi tänaval on tavapärane liikluskorraldus taastatud. Avariitöid toetas rahaliselt muinsuskaitseamet.

Lammutati miljööväärtuslik võlvitud tellisvärav, milliseid on Tartus alles veel mõni üksik. Väravat kandvad sambad olid lagunenud niiskuse ja külma mõjul. Ilmselt tegi oma töö ka Jakobi tänava liiklusest põhjustatud vibratsioon, millega hobutranspordi ajal, mil värav rajati,  ei osatud  arvestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles