Ivo Känd: võidusammas – rahaorjuse monument (5)

Ivo Känd
, TTÜ Tartu Kolledži haldusjuht, RE
Copy
Ivo Känd
Ivo Känd Foto: Erakogu

Vabadussõjas langenud väärivad probleemideta mälestusmärki ja on aeg tölplust sümboliseeriva klaasristi asemele luua uus – võibolla mitte nii innovaatiline, aga meile omasem ja kohalikest, meie kliimasse sobivatest materjalidest.

Samavõrd kui eestlased on legendaarsed oma tuntud headuses laulupidudega, ei lähe meie asjad hästi ausammastega. Ükskõik kas püstitatakse kliimasobimatu võõrstiilne klaasrist Tallinna, halenaljakas sambakarneval Viljandisse või püüab skulptor Kangro enda Kalevipoega sättida Tallinna lahte või koguni Saadjärve äärde...

Meile kõigile on teada-näha Vabaduse väljakul juba tosin aastat oma klaasilikus kõrguses seisev Vabadussõja võidusammas. Meie esindussamba viimistlusmaterjalina kasutatud klaas pidi autorite idee kohaselt seostuma jääga ja tuletama meelde, et Eesti on põhjamaa. Jääskulptuuri illusiooni pidi rõhutama ka monumendist kumav valgus... Paraku sai see imeilu meile saatuslikuks, sest kohtusid arusaamatu rahakasutus, ebaõnnestunud konstruktsioonid ja poliitiline arrogants.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles