Galerii ⟩ Täna tähistab iseseisev Eesti riik märgilist tähtpäeva

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Täna saab Eesti Vabariigi vabana elatud päevade arv ühe võrra suuremaks kõigi nelja okupatsiooni päevade koguarvust. Tänasega täitus Eestil 18 950 päeva, mil Eesti on olnud iseseisev riik.

Iga järgneva päevaga on Eestil iseseisva riigina elatud päevi rohkem kui okupatsiooniaega. Tartu linn tähistas omariikluse põlistumise päeva Vabadussõja monumendi Kalevipoeg juures, kus Tartu linnavolikogu esimees Tõnis Lukas ja Tartu linnapea Urmas Klaas viisid ausambale lilled ja küünlad.

Tartu raekoja lipumastides on omariikluse põlistumise päeval Eesti lipud ja keskpäeval kõlas raekoja kellamängu esituses «Hoia, Jumal, Eestit!».

Teisipäeva õhtul kell 18 pühitsetakse Tartu Peetri kirikus mälestustahvel Enn Tartole.

«Eesti rahvas on mõnda aega defineerinud end liiga tihti 700-aastase orjapõlve ja eelmisel aastasajal ka nõukogude okupatsiooni kaudu. Aitab sellest – nüüd on põhjust kujuneda lõplikult riigirahvaks, igavese vabaduse ära teeninud rahvaks. Rääkida omal maal sirge seljaga eesti keelt ja pidada vaimset ning riiklikku iseseisvust loomulikuks asjade käiguks,» ütles Tartu volikogu esimees Tõnis Lukas.

Tartu linnapea Urmas Klaas lisas, et iga omariikluse põlistumisest järgnev päev suurendab meie rahva ja riigi tugevust ja vägevust. «Need päevad kohustavad meid igas oma teos ja mõttes kindlustama Eesti riigi tulevikku. Iga päev on Eesti päev, iga vabana elatud päev on meie auasi teenida Eestit,» lausus Klaas.

Eesti omariikluse tänupäeva pühitsemise on algatanud kuus Eesti ajaloomälule pühendunud seltsi, neist kõige enam on ettevalmistustele keskendunud Eesti muinsuskaitse selts, Eesti lipu selts ja kindral Johan Laidoneri selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles