Minister: uus projekt lükkaks ERMi ehituse edasi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Toomas Huik

Kultuuriminister Rein Lang (pildil) ütles, et eurorahata jäänud ERMi saab ehitada kultuurkapitali rahast ja et uue, väiksema maja projekteerimine ei kataks muuseumi vajadust.

Miks teie arusaamise järgi ERM euroraha ei saa? Kas on nii, et Euroopa ei saa meist aru, või on projekt siiski üle paisutatud?

Euroopa Liidul ei ole rahvuskultuuri ega rahvuspärimuse (inglise keeles national heritage) toetamise meedet ega fondi. Eesti taotles ERMi projekti osalist rahastamist turismi ja piirkondliku arengu meetmest. Meil ei õnnestunud Euroopa Komisjoni eksperte veenda ERMi turismimajanduslikust mõjust.

Kas olete jätkuvalt seda meelt, et uus maja tuleks ettevalmistatud projekti järgi valmis ehitada? Uus projekt, väiksem ja odavam hoone ehk?

Muuseum on valmis projekteeritud. Uue, väiksema projektiga alustamine ei kataks muuseumi vajadusi ja  lükkaks protsessi veel vähemalt kolm-neli aastat edasi. Riigikogu 1996. aasta otsuse kohaselt pidanuks ehitus algama hiljemalt 2008. aastal.

Kui riik muuseumi ikkagi ehitab, kuidas ehitust rahastatakse?

Riigikogu 1996. aasta otsus määrab kolm riiklikult tähtsat kultuuriobjekti: muusika- ja teatriakadeemia, Kumu ning ERM. Kultuurkapitali seaduse kohaselt rahastatakse kultuurkapitali (kulka) laekumistest 25 protsendi ulatuses riiklikult tähtsate kultuuriobjektide ehitamist ehk siis eelnimetatuid.

Muusika- ja teatriakadeemia esimene järk on valmis, makstud, Kumu on tervikuna valmis ja makstud, ERM on läbinud projekteerimise staadiumi. ERMi rajamist rahastab kulka peaaegu täies ulatuses. Lisaraha praeguse skeemi järgi eraldada vaja ei ole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles