Maaülikooli nõukogu juhiks sai Ants Noot

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Maaülikooli nõukogu uus esimees Ants Noot.
Maaülikooli nõukogu uus esimees Ants Noot. Foto: Tairo Lutter

Presidendiametisse siirdunud Alar Karise asemel valis Eesti maaülikooli nõukogu oma liikmete hulgast uueks esimeheks ASi Eesti Gaas juhatuse esimehe Ants Noodi.

Noodile tegi ettepaneku nõukogu esimeheks kandideerida professor Marika Mänd ning sellega Noot ka nõustus. Nõukogu ees kõneldes kinnitas ta, et olles ise maaülikooli vilistlane, hindab ta saadud haridust kõrgelt. «On palju neid maaülikooli lõpetanuid, kes täna Eestit arendavad,» sõnas Noot.

Väljakutseid leidub nõukogu esimehe kinnitusel ülikoolis alati ning üks suuremaid neist on olla globaalsete muutuste taustal eestkõneleja ja aidata ellu viia rohepööret. «Et tulla edulooga välja, peavad kõik osalised panustama. Rohepöörde suunamiseks on maaülikool õige koht, et koos ettevõtjate ja teadlastega väljakutsed vastu võtta.»

Ants Noot on tegev ka EASi nõukogus ning nii märkis ta, et ettevõtjad on valmid panustama teaduskoostöösse ja rakendusuuringutesse. Kuna lisandumas on rahastusvõimalusi rohepöörde elluviimiseks, lootis ta, et ülikoolidki neist meetmetest osa saaksid. Ta lisas, et sidusust ja eestvedamist võiks ülikoolide poolt olla veelgi enam.

Vastavalt 2019. aasta 1. septembrist kehtima hakanud maaülikooli seadusele muutus ülikooli juhtimine 2020. aasta alguses kahetasandiliseks. Nõukogu on maaülikooli kõrgeim juhtimisorgan, kes otsustab ülikooli strateegiliste küsimuste üle ning vastutab kestliku arengu eest. Näiteks jäävad nõukogu käsitleda olulised majandus-, finants- ning varaga seotud otsused.

Ants Noot lõpetas 1987. aastal Tallinna 43. keskkooli ning 1993. aastal tolleaegse Eesti põllumajandusülikooli majandusteaduskonnas ettevõtluse ja ökonoomika eriala. 2007. aastal pälvis ta Valgetähe III klassi teenetemärgi.

Seitsmeliikmelisse nõukokku valib kolm liiget ülikooli senat, ühe liikme nimetab Eesti teaduste akadeemia ning kolm liiget valib valdkonna eest vastutav minister.

Lisaks Noodile kuuluvad nõukokku Graanul Invest ASi juhatuse esimees Raul Kirjanen, Eesti tõusigade aretusühistu (ETSAÜ) tegevjuht ja juhatuse liige ning söödatootmisettevõtte Anu Ait OÜ juht Anu Hellenurme, maaülikooli professorid Marika Mänd ja Riho Gross, dotsent Paavo Kaimre ning keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi juhtivteadur, akadeemik Anne Kahru. Nõukogu esimehel on maaülikooli seaduse järgi ülikooli juhtimises kandev roll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles