Vanemuises esietendub Elmo Nüganeni lavastatud «Don Giovanni»

Tartu Postimees
Copy
Stseen lavastuse «Don Giovanni» proovist.
Stseen lavastuse «Don Giovanni» proovist. Foto: Rasmus Kull / Vanemuine

Vanemuise väikeses majas esietendub laupäeval kell 19 Mozarti ooper «Don Giovanni», mille toob vaatajate ette Elmo Nüganen. See on tema esimene lavastus Vanemuises.

«Don Giovannit» on Tartus varem lavastatud ühel korral, aastal 1990. Seekord vahetatakse mõõk telefoni vastu ja rõhutatakse päevakajalisi teemasid, nagu koduvägivald, ahistamine, kõrkus ja jumalapõlgus. Nüganeni esimene ooperilavastus oli 1994. aastal Mozarti «Figaro pulm» Pärnus.

Nüganeni ei mõtle enda sõnul lavastades ooperigurmaanidele, vaid pigem neile, kes satuvad harva ooperisse. «Ma tahan jõuda tavavaatajani, et just tema mõistaks tegelaste sisemaailma ja selle peegeldust muusikas. Tahan, et lavastus mõjuks loomulikult, et vaataja oleks loo ja selle tegelastega kaasas ning mõtleks ka ooperis käsitletavatele aktuaalsetele teemadele,» lisas ta.

Nüüdsesse lavastustiimi kuuluvad muusikajuht ja dirigent Risto Joost, erinevatel etendustel on dirigendipuldis ka Taavi Kull või Martin Sildos. Nimiosalist kehastab Jānis Apeinis või Tamar Nugis. Lavastuse kunstnik ja videokunstnik Katrīna Neiburga ning kostüümikunstnik Kristīne Pasternaka on Lätist, nii nagu ka Jānis Apeinis. Valguskunstnik on Kristjan Suits ja liikumisjuht Rauno Zubko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles