Tartut väisasid Soome ja Rootsi lennundusdelegatsioon

Tartu Postimees
Copy
Tulevikus võib Tartu lennujaamast reisida otse ka Seinäjokki.
Tulevikus võib Tartu lennujaamast reisida otse ka Seinäjokki. Foto: Margus Ansu

Eile saabus Tartu lennujaama esimest korda lennuk, mis lõpetas just siin oma reisi marsruudil Umeå-Seinäjoki-Tartu. Reisijateks oli Soome ja Rootsi delegatsioon, kelle eesmärgiks oli lennuliinide taaskäivitamine ja põhjanaabritega koostöö tugevdamine. 

Soomes Kvarkeni piirkonnas asuv Seinäjoki linn, Tartumaa ja Lõuna-Eesti teevad suuri edusamme katsetades ja täiustades vesiniku- ja elektrilennundust ning droonitehnoloogiaid.

Visiidil vahetasid partnerpiirkonnad nendel teemadel kogemusi ja teavet. Lisaks andsid külalised põhjaliku ülevaate oma piirkonna ettevõtluskeskkonnast ja turismist, nende võimalustest ja koostöökohtadest.

Tartust umbes tunniajase lennu kaugusel asuvas Seinäjokis on innovaatiline regionaalne lennujaam. Koos Rootsi partneritega osaletakse elektrilennunduse edendamisele suunatud FAIRi projektis ning suurt rõhku pannakse mehitamata lennunduse arendamisele.

Tulevikus soovitakse lennujaamas avada innovaatiliste tehnoloogiate katselabor. Juba järgmisel suvel alustab Seinäjoki lennujaamas tööd Euroopa suurim droonivõrgustik Dronamics, kellega peab läbirääkimisi ka Tartu lennujaam.

Visiidi käigus külastati Eesti lennuakadeemiat ja SparkDemo keskust ning tutvuti innovaatiliste projektidega tehnoloogia ja ettevõtluse vallas. Muu hulgas tutvustati külalistele ZeroESTi kliimaneutraalset arenduskeskust, rohekiirendit, kosmoseinkubaatorit, ärifestivali sTARTUp Day, Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna ja Lõuna-Eesti turismiklastrit. Oma tegemisi ja õppeprogrammi tutvustas Tartu kutsehariduskeskus.

Delegatsiooni visiit toimus Leaderi koostööprojekti «Euroopa lennujaamade koostöövõrgustiku loomine ja koostöö edendamine Hiina partneritega» raames. Lisaks Tartu piirkonnale Eestist osalevad projektis regionaalsed lennujaamad ja partnerid Soomest, Sloveeniast, Kreekast ja Itaaliast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles