Särtsuratta laenutamisel eksinu sai kohtus õiguse ja pääses trahvist

Liisa Salekešina
Copy
Juhendid ratta kinnitamiseks on nii kasutustingimustes, veebilehel kui ka parklates asuvatel infopostidel.
Juhendid ratta kinnitamiseks on nii kasutustingimustes, veebilehel kui ka parklates asuvatel infopostidel. Foto: Margus Ansu

Rattaringlus on töös olnud viimased kaks aastat, kuid rataste valesti lukustamine on probleemiks senini. Tartu ringkonnakohtu lahendis on probleemi peamise põhjusena see, et vajalik info oli eristamatu teistest tingimustest.

Vaidlusalune juhtum puudutas rattaringluse kasutajat, kes kaheksa kuu jooksul jättis kaks korda rendiratta korrektselt kinnitamata. Seepeale määras rattaringluse haldaja Tartu linn talle saja euro suuruse trahvi.

Et linnal polnud võimalik kasutaja kontolt saja euro suurust trahvi maha võtta, siis pöörduti selleks Tartu maakohtusse, mis esialgu tegi linnale soodsa otsuse ning nägi ette, et trahv ja menetluskulud tuleb maksta ratta kasutajal.

Selle otsuse kaebas rattaringluse kasutaja aga edasi. Ringkonnakohus nõustus temaga ning nentis, et lukustamise süsteem ning seda reguleeriva tüüptingimuse tekst on keeruline ja segadusttekitav.

«Ringkonnakohus leiab, et tavaline, keskmine ratta kasutaja ei oska mõistlikult oodata, et lukutrossi kinnitamist puudutav väga oluline lepingutingimus, mille rikkumine tähendab lepingu mittenõuetekohast täitmist, on teistest lepingutingimustest eristamatu,» seisab ringkonnakohtu otsuses.

Ka leidis teise astme kohus, et sajaeurone trahv on ebamõistlikult suur, pidades silmas seda, et rattaringluse aastane kasutus maksab vaid 30 eurot. Rattaparklate juures on tehtud lukustamise süsteem küll arusaadavamaks, aga säte ja kopsakas trahv on muutmata.

Tartu Linnatranspordi büroojuhi Kadi Metsma sõnul on rendirataste valesti lukustamine probleem olnud ringluse algusest peale. «Inimesed ei vii end kurssi tingimustega ega vaata videot,» selgitas ta. Inimeste teavitamiseks on rattaparklate infoposte uuendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles