E, 4.07.2022

30 AASTAT VAREM ⟩ Lihakombinaadis läks raisku vaid harjaseid

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Lihakombinaadis läks raisku vaid harjaseid
Facebook Messenger LinkedIn Twitter
Comments 3
Naised konditustavad liha. Elmut Paaveli meenutuse järgi oli see väga raske töö.
Naised konditustavad liha. Elmut Paaveli meenutuse järgi oli see väga raske töö. Foto: Ain Protsin

Karlova ja Ropka piiril sadamaraudtee ääres seisis 30 aastat tagasi viie- ja kohati kuuekorruseline hoonemürakas, mille juurde sõitsid maalt autod mullikate, sigade ja teiste loomadega, aga samuti kanadega, ning välja tuli tükeldatud liha ja muud loomset kraami. See oli Tartu kolme suurema ettevõtte hulka kuulunud lihakombinaat, mille tootmisdirektorina töötas aastail 1983–1993 Elmut Paavel (67).

Mida tootsite 30 aasta eest?

Tartu lihakombinaat oli universaalne ettevõte, mis tegi kõike alates loomade ja kanade tapmisest vorstitegemiseni. Kanu tapeti 12 000 – 14 000 päevas, ühel rekordpäeval aastal 1988 või 1989 tapeti 1620 siga ja ligi 200 veist. Meil oli sellel ajal Eesti suurim tapamaja. 1986. aastal ehitati meile uus vorstitsehh, see hoone koos uue kontorimajaga, kuhu koliti vist järgmisel aastal, on praeguseni alles. Lihakombinaadis oli 1990. aastate algul 1550 töötajat, neist umbes 120 Võru tsehhis.

Märksõnad
Tagasi üles