Tartumaa iduettevõtete käive ületas 50 miljoni euro piiri

Armas Riives
, reporter
Copy
Saunakeriseid tootev Huum juhataja Siim Nellis koos oma tütrega.
Saunakeriseid tootev Huum juhataja Siim Nellis koos oma tütrega. Foto: Margus Ansu

Eesti maksu- ja tolliameti andmetel ulatus Tartus ja Tartumaal tegutsevate iduettevõtete kogukäive selle aasta kolme kvartaliga rekordilise 51 miljoni euroni, mis moodustab viis protsenti kogu Eesti idusektori käibest.

Käesoleva aasta kolme kvartaliga kasvatasid Tartu ja Tartumaa iduettevõtted käivet 84 protsenti ehk 51 miljoni euroni. Mullu samal ajal oli sama näitaja 27,7 miljonit eurot.

Startup Estonia juht Eve Peeterson sõnas, et iduettevõtte üks peamisi eesmärke ongi võimalikult kiire kasv. «Kiiret kasvu toetavad nii meie iduettevõtjate kogemused ja hästitoimiv ökosüsteem kui ka fakt, et Eesti turul on väga keeruline kasvada väga suureks, mistõttu juba varajases faasis suurendavad meie iduettevõtted panuseid, laienedes rahvusvahelistele turgudele. Ka suurimad skeptikud ei saa enam eirata tõsiasja, et Eesti tehnoloogiasektorist on kasvamas üks suurima potentsiaaliga majandusharu Eestis ning Tartu ja Tartumaa iduettevõtete panus sektori arengusse kasvab pidevalt,» rääkis Peeterson.

Tartumaa iduettevõtetest tegid suurima käibe Messente Communications (9 miljonit eurot), Click & Grow (6,5 miljonit eurot), Huum (4,9 miljonit eurot), Glia (4 miljonit eurot) ja Fractory (3,9 miljonit eurot).

Ettevõtete käibe andmed on käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel maksu- ja tolliameti poolt kvartaalselt avaldatud andmed, mistõttu need ei ole siiski võrreldavad maksukohustuslase majandusaasta aruande andmetega.

Peeterson lisas, et kuigi käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide andmed erinevad majandusaasta aruande andmetest, annavad nad siiski parima võimaliku jooksva ülevaate sektori hetkeseisu ja kasvu kohta. «Arvud võivad pisut erineda, aga kiire kasvu tendents on fakt. Oleme koostöös statistikaametiga välja töötamas täpsustatud metoodikat ning loodetavasti juba järgmisel aastal saame andmete täpsust parandada,» lisas ta.

Startup Estonia hallatavas andmebaasis on registreeritud 1292 iduettevõtet. MTA andmetel tegutseb neist Tartumaal 92. Käesoleval aastal on Tartumaal registreeritud viis uut iduettevõtet. Tartumaa iduettevõtted maksid riigile kokku seitse miljonit eurot tööjõumakse, mis on kaheksa protsenti kogu idusektori tööjõumaksudest, ning andsid tööd 687 inimesele, mis on 151 töökohta enam kui mullu samal ajal.

Tartumaa iduettevõtete suurim tegevusala on lõpptarbijale suunatud tooted ja teenused, ses valdkonnas tegutseb 14 iduettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles