ERMi teadusseminaril tutvustatakse digitaalseid eksponaate

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
ERMi teadusseminar vaatab digitaalsete eksponaatide taha.
ERMi teadusseminar vaatab digitaalsete eksponaatide taha. Foto: Berta Jänes/Erm

Homme, 23. novembril kell 15 toimub veebis Eesti Rahva Muuseumi teadusseminar «Miks see eksponaat on digitaalne?». Seminari eestvedajad on Pille Runnel (ERM, teadusdirektor) ja Pille Pruulmann-Vengerfeldt (Malmö ülikool, professor).

Digiobjekte kasutatakse näituseruumis eri viisidel. Liigagi tihti on need umbmäärased, ilma selge kontseptsiooni ja vajaduste analüüsita loodud, muu näitusesisuga võrreldes veidi tagaplaanil asetsevad nii-öelda kohustuslikud näituseelemendid. Nende abil rõhutatakse näituse ajakohasust või püütakse seda elavdada.

Digieksponaadid võivad aga olla ka konkreetse muuseumi, selle sõnumi, eesmärgi ja sisuga tihedalt seotud ning muuseumi füüsilise kihiga põimunud iseseisvad kujunduselemendid. Viimased moodustavad strateegilise näitusekihi, mis toetab ja vormib kogu näituse külastamise kogemust.

Pille Runnel ja Pille Pruulmann-Vengerfeldt on Eesti Rahva Muuseumi püsinäituse «Kohtumised» digieksponaate analüüsides pakkunud välja esialgse analüütilise raamistiku, mis võiks aidata läheneda näituse digitaalse kihi toimimisviisidele süstemaatiliselt ja mõista niiviisi paremini, kuidas need kujundavad külastuskogemust ja ekspositsiooniga seotud tegevust.

Ettekandele järgneb akadeemiline arutelu. Üritus on veebis MS Teamsi vahendusel, link seminarile https://bit.ly/3Dd6ZNr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles