Disainer muundab teksapüksid kleidiks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disainer Mari Martin kandis eile kaubamajja näitust välja pannes temaatilist isetehtud teksajakki.
Disainer Mari Martin kandis eile kaubamajja näitust välja pannes temaatilist isetehtud teksajakki. Foto: Kristjan Teedema

Kergesti mõjutatavatel õmbluspisikuga inimestel tuleks järgmised kaks nädalat kaubamajast eemale hoida. Muidu võib juhtuda, et pärast ReUse Republicu näituse nägemist tekib vastupandamatu kihk ka oma tervetele teksadele käärid sisse lüüa.

«Teksa on väga tänuväärne materjal,» rääkis moepromootor ja disainer Mari Martin, kes käis eile kaubamajas vanadest teksadest tehtud kleitide näitust üles panemas. Tugevat riiet eelistatakse meil ju peamiselt küll nendeks rõivasteks, millelt oodatakse vastupidavust, aga sama hästi passib see kas või peokleidiks.

Martini sõnul on tavaliselt nende näitustel saanud vaadata igasuguseid tuunitud rõivaid, kuid materjalile keskendutakse esimest korda. Kindlat toorainet pakutakse ühenduse disaineritele inspiratsiooniks ehk ka tulevikus, aga üllatuse nimel jättis Martin edasised plaanid praegu saladuseks.

Pealinna autorite tööd

Kuigi tavaliselt on ReUse Republicu näitustel esindatud ka Tartu disainerite tööd, löövad sel korral kaasa vaid pealinlased. Lisaks Mari Martini kahele kleidile on väljas Diana Kurvese, Kirill Safonovi ja Nele Roosimäe looming.

Diana Kurves rääkis, et teksa ongi üks tema lemmikmaterjale. «Ta on hea tugev ja hoiab hästi. Teksat saab ju ka näiteks kulutada ja muud sellist teha. Ta on töötlemiseks väga põnev,» loetles kanga plusse disainer, kes näitusele pandud kleidi tegemiseks kombineeris teksariiet nahaga.

Kuna Kurvesel on kasutada tööstuslik õmblusmasin, ei takerdu ta ka koduõmblejate peamisele komistuskivile, et aparaat lihtsalt keeldub liiga paksu kangast õmblemast.

Omaenda vanu pükse ei ole disainer siiski töödelnud, sest tal ei olevat ühtegi paari, mida enam kanda ei kõlbaks.

Kurves on kasutanud nii päris uusi pükse – teinud näiteks kahest paarist kokku ühed tunked – kui ka juba vanu ja kantuid, mille väsinud kangas on omaette väärtus. «Neil on juba kulutusjälg sees, see annab pärast tootele mõnusa välimuse,» arvas Kurves.

Näidatakse ette

Martin rääkis, et praegu on neil üleval vaid näitus, kuid kevadel tuleb ehk ka töötubasid, kus näidatakse teksa võimalusi ja mitmesuguseid nippe, mis valmiva eseme välimuse põnevamaks muudaks.

Teksakleitide näitus jääb vaadata kaheks nädalaks, korraldajad panevad selle kokku 27. veebruari õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles