Kliinikumi patsientidel tuleb plaanilise ravi jätkumist veel oodata

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Enamik elukindlustusjuhtumeid on põhjustatud enamlevinud haigustest.
Enamik elukindlustusjuhtumeid on põhjustatud enamlevinud haigustest. Foto: Sille Annuk

Koroonasse haigestumine Eestis, sealhulgas Lõuna-Eestis, on viimasel nädalal langustrendis. Sellest hoolimata tõdeti Tartu ülikooli (TÜ) kliinikumi juhatuse Covid-19 koosolekul, et haiglaravis see kohe ei väljendu.

Ravijuht Andres Kotsar võrdles kliinikumi Eesti teiste haiglatega ja tõdes, et eilse seisuga on just Tartus kõige enam koroonapatsiente ning näiteks intensiivravipatsiente on siin rohkem kui põhjaregiooni kõikides haiglates kokku.

Iga päev uued haiged

«Seda arvesse võttes jälgib kliinikum nii sel kui ka järgmisel nädalal koroonasse haigestumise olukorda pingsalt,» rääkis Kotsar. «Alles siis, kui langus­trend jätkub, söandame kaaluda koroonahaigete voodikohtade vähendamist Tartus.»

TÜ kliinikumi ravijuht doktor Andres Kotsar.
TÜ kliinikumi ravijuht doktor Andres Kotsar. Foto: Sille Annuk

Kliinikumi hospitaliseeritakse praegu iga päev kuus-seitse koroonapatsienti. Eelmistel nädalatel on olnud neid kümme või enam patsienti päevas. «Kui haigestumise langus­trend jätkub, oleme paindlikud ja valmis taastama kiirelt ka plaanilise statsionaarse ravitöö,» ütles Kotsar.

18. novembril viibis kliinikumis 72 isolatsiooni vajavat koroonapatsienti, 14 olid intensiivravil.

Ligi neljandik haiglast

Neile 72 haigele lisanduvad teatavasti aga need koroonahaiguse tõttu kliinikumi toodud patsiendid, kes enam ei pea viibima isolatsioonis, kuid kes siiski vajavad arstide ja õdede hoolt.

15. novembri seisuga oli kliinikumis Covid-19 diagnoosiga patsiente 126 ehk 23 protsenti kõigist haiglasviibijaist.

Alles siis, kui langustrend jätkub, söandame kaaluda koroonahaigete voodikohtade vähendamist Tartus, ütles TÜ kliinikumi ravijuht Andres Kotsar.

Kommunikatsioonijuht Helen Kaju lisas, et kliinikumi koroonahaigete intensiivravi võimalust saab praegu viia kuni 31 kohani. Tavaosakondades on 85 voodikohta, need asuvad nakkushaiguste, pulmo-Covidi, kardio-Covidi ja õendusabi-Covidi osakondades.

Lisandub kümme erivoodikohta psühhiaatriakliinikus, kolm kohta ägedate infektsioonide osakonnas ja üks koht sünnitusosakonnas.

Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst Peep Talving on lootusrikkalt öelnud, et Põhja-Eesti haiglate koroonahaigetele mõeldud voodikohti on võimalik veerandi võrra vähendada: senise 407 voodikoha asemel 309. Eile ta täpsustas, et selle poole püütakse liikuda lähima kahe nädala jooksul.

See õnnestub vaid siis, kui ei teki takistusi, see tähendab nakatumiskoldeid haiglas või ootamatut hospitaliseerimise kasvu. «Vajadus plaanilist ravi jätkata on kõikides haiglates ülisuur,» kinnitas ta.

Peep Talvingut sõna-sõnalt tsiteerides kõlab ta kommentaar nii: «Plaanilise ravi defitsiit nõuab kiireid de-eskalatsiooni otsuseid nakkusfooni langusel.»
Peep Talvingut sõna-sõnalt tsiteerides kõlab ta kommentaar nii: «Plaanilise ravi defitsiit nõuab kiireid de-eskalatsiooni otsuseid nakkusfooni langusel.» Foto: Remo Tõnismäe
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles