GALERII JA VIDEO ​Jõulupuu jõudis eskordi saatel Raekoja platsile

Armas Riives
, reporter
Copy

Nagu viimastel aastatel ikka, ei paista novembri keskel ilma poolest talve veel kuskil. Küll aga läheneb jõuluaeg kiiresti ning täna pärastlõunal jõudis raeplatsile politseiautode eskordi saatel tänavune jõulukuusk.

Kuuse kodukoht oli sel korral Võru vallas Koloreino külas Lupi kinnistul. Võrus elav 36-aastane Martin Lupp polnud seni raatsinud oma maakodus vahetult vundamendi läheduses kasvanud kaunist kuuske maha võtta.

«Puu langetamisel peaks ikka mingi mõte olema. Olen ise koos selle kuusega kasvanud, minu sündides oli see väike puuke,» ütles Martin Lupp.

Ligi 18 meetrit kõrge

Kuuse transportimist ja paigaldamist juhtinud ettevõtte Roheline Ruum juht Eero Tali mõõtis kuuse üle ja sai tulemuseks 19 meetrit. Ligi meetri jagu puud läheb Raekoja platsil pinnasesse, et kuusk püsti püsiks. Seega rõõmustab tartlasi tänavuste jõulude ajal ligi 18 meetrit kõrge kuusk. Jõulupuu jääb raeplatsile 17. jaanuarini, misjärel see eemaldatakse.

Olen ise koos selle kuusega kasvanud, minu sündides oli see väike puuke, ütles Martin Lupp, kelle maal kuusk kasvas.

Lupp jäi ise rahule, et sai oma puu tartlastele jõulurõõmuks saata ja nüüd endisaegse vundamendi kasutusele võtta. Tänavu ootaski Tartu linnavalitsus kuusepakkumisi neilt maaomanikelt, kellel oli kavas suur kuusk lähiajal mingil põhjusel maha võtta. Selliseid pakkumisi tuli kümmekond ja sobivaimaks sobivaimaks osutus Võrumaal Lupi kinnistul kasvav puu.

Jõulukuuse saagimine, puu transport ligi saja kilomeetri kauguselt Võru vallast Tartusse ning kuuse hooldus läheb linnale maksma pisut üle 3000 euro, ütles Tartu haljastuse peaspetsialist Inga Kiudorf. Lisaks ostis linn maaomanikult kuuse välja, kuid leping on sõlmitud eraisikuga ning seda hinda linn ei soovi avaldada.

Tuled süttivad varsti

Peale armsalt harjumuspärase kuus tuleb jõuluks teist hooaega järjest Raekoja platsile 1000-ruutmeetrine uisuväljak. Selle ümbrusse kerkib traditsiooniline valgusküla, mis valmib esimeseks advendiks ehk 28. novembriks. Siis süüdatakse ka jõulukuusel tuled ning alguse saab tänavune jõululinna programm. Valgusküla paviljonid ootavad tartlasi ja linna külalisi pühadeaega veetma 9. jaanuarini.

​Uisuväljak «Suudlevate tudengite» purskkaevu ümber jääb nagu esimeselgi hooajal avatuks veebruari lõpuni.

Valguskülla tulevad kohvi- ja piparkoogimüüjad, saanisõidud ja ponid, klassikaks saanud põhumaja, (multi)filmipaviljon, tulepajad ja puidust loomakarussellid.

Liuvälja ja valgusküla aitavad paigaldada teiste seas vabatahtlikena NATO liitlaste lahingugrupi 33. soomuspioneeride kompanii ohvitserid Ühendkuningriigist, Kanadast ja Prantsusmaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles